Laleh en Percey proberen Fryslân opener te maken met nieuwe film

12 jan 2021 - 06:15

Een nog te maken film moet een platform geven aan jonge creatieve andersdenkenden van verschillende culturele achtergronden. Het moet de opvolger worden van de film Breathe die vorig jaar viral ging op internet en over Black Lives Matter in Fryslân ging. De makers willen nu een stap verder gaan en jonge creatievelingen uit Fryslân de kans bieden hun eigen verhaal te vertellen. Drijvende krachten achter het project zijn Laleh Almarjani en Percey Anne.

Laleh Almarjani en Percey Anne - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

"Met de vervolgfilm zoomen we in op jongeren in Leeuwarden die anders denken dan de norm. Die besluiten niet te volgen wat de rest doet. Maar kiest voor een opleiding die minder voor de hand ligt, bijvoorbeeld. Rappers, zangers, graphic designers, fotografen, acteurs. Ik kom zo vaak mensen tegen die een richting hebben gekozen die anders is dan de norm. Ik wil laten zien wat er in hun hoofden speelt. Hoe kijken ze naar de wereld en waarom lopen ze de andere kant op dan de maatschappij," zegt Laleh.

Almarjani legt uit dat het verhaal moet worden verteld aan de hand van het werk van zo'n zeven creatieve personen. Laleh: "Het wordt een kunstfilm, met als rode draad: luister naar mij. Kijk naar wat ik maak. Een platform voor iedereen buiten de norm. Het is heel moeilijk voor artiesten om in de Friese scene terecht te komen en te worden gezien. Dus we kiezen ook voor kunstenaars die niet worden gezien door de rest. Er zijn zoveel talenten en nieuwe ideeën die geen platform krijgen."

Culturele stad Leeuwarden

"Ik vind het heel mooi dat het in Leeuwarden gebeurt. En dat we al een video hebben gemaakt. Er moet ook echt verandering komen," zegt Percey Anne. Thema's als racisme spelen ook in Fryslân en Leeuwarden nog. "Wat ik wel merk is dat er naar elkaar geroepen wordt op straat over geloofsovertuiging, geaardheid of huidskleur. Daar mag echt wel verandering in komen. Dat zou zo mooi zijn voor een culturele stad als Leeuwarden, waar iedereen welkom is."

-

Regisseur Laleh Almarjani, D.O.P. Jildou van der Meer

Het zou mooi zijn als er begrip voor elkaar komt, zegt ze. "Ik houd van Leeuwarden. Ik kom zelf uit Rotterdam, daar gaan mensen weer heel anders met elkaar om. Maar als ik naar een voor mij onbekend dorp kom, kan het wel zo zijn dat ik het gevoel krijg dat het hele dorp ziet dat er een onbekende rondloopt. Dat kun je als iets naars zien, maar het is ook wel weer grappig. Soms is het allemaal nog wat onaangetast op het platteland. Men moet het nog ontdekken."

Openstellen voor culturen

Je moet het leren kennen van een andere cultuur juist als iets waardevols zien, stellen de dames. Laleh: "Hier in Fryslân respecteren we de Friese cultuur, maar evenzogoed mag er respect zijn voor andere culturen. Als je een kijkje neemt in een andere cultuur, gaat er een nieuwe wereld voor je open. In plaats van daar van af te schrikken, zou ik juist vragen om je ervoor open te stellen."

"2020 was ook een hoopvol jaar"

De beide dames zien het positief in. Volgens hen was 2020 ook een hoopvol jaar. Een jaar van grote veranderingen. "Natuurlijk, corona had een grote invloed, maar mensen kwamen ook enorm voor zichzelf op. Men besprak dingen en vocht voor onderwerpen, wat eerder niet mogelijk was. Omdat mensen niet konden werken kon men het wel hebben over maatschappelijke dilemma's. Die kwamen naar voren en daardoor is er verandering gecreëerd. Mensen praten nu meer en beter over discriminatie, feminisme, gelijkheid. In 2020 ging iedereen veel meer nadenken en naar elkaar luisteren. Er zijn goede bewegingen gestart in 2020," zegt Laleh.

Verslaggever Willem de Vries praat met Laleh Almarjani en Percey Anne

(Advertentie)
(Advertentie)