VIDEO: Ruim aandacht voor overleden Joop Mulder in Fryslân Hjoed

11 jan 2021 - 23:07

In een extra lange uitzending van Fryslân Hjoed stonden we deze maandag stil bij het overlijden van Joop Mulder, oprichter en oud-directeur van Oerol, het festival op Terschelling. Mensen van het eiland en uit de cultuurwereld zijn verslagen door zijn overlijden.

Overlijden Joop Mulder schok voor cultureel Fryslân

"Joop was een inspirator op vele vlakken. Hij gaf iedereen de kans zich te ontwikkelen, hij is voor heel veel mensen belangrijk geweest in hun durf om te maken wat ze wilden maken", zegt Siart Smit die Mulder bij Oerol opvolgde.

"De mooiste herinnering aan Joop is zijn lef en zijn visie. Joop was zijn tijd ver vooruit op cultuurgebied. Joop was een ziener. Zaken waar de meeste mensen nooit bij stilstonden, daar had hij al een idee over", zegt Sytse Schoustra, oprichter van De Vrienden van Oerol.

"We zijn Joop als een uniek mens kwijtgeraakt. Hij was zo'n bevlogen, wat hij moeiteloos op iedereen over wist te brengen", zegt raadslid Christa Oosterbaan.

Jannewietske de Vries en Jan Gaastra, beide bekenden van Joop Mulder en liefhebbers van zijn culturele werk, waren te gast in de studio.

Tafelgesprek met Jannewietske de Vries en Jan Gaastra

In 1982 begon Joop Mulder met het Oerol Festival. Niemand had toen gedacht dat het festival een waar icoon zou worden in de culturele wereld. Politicus Jannewietske de Vries en festivalorganisator Jan Gaastra stonden dichtbij Mulder.

"Ik vond het een geweldige man, heel inspirerend", zegt De Vries, die jaren met Mulder samenwerkte. "Voor cultuur in Fryslân heeft hij een grote betekenis gehad en helemaal om ons internationaler te maken. Hij heeft me geleerd om anders naar de dingen te kijken. En hij heeft me ook geleerd om vol te houden, want hij was een geweldige doorzetter."

"De gedrevenheid van Joop, dat is een heel duidelijk verhaal", cult Gaastra aan. "Af en toe ook lastig om mee te werken, want als het één keer in zijn hoofd zat, dan moest het ook gebeuren. Maar ja, het lukte hem ook altijd."

(Advertentie)
(Advertentie)