Hackaanval legt installatiebedrijf Damstra in Driezum plat

11 jan 2021 - 11:02

Installatiebedrijf Damstra uit Driezum ligt plat vanwege een hackaanval bij het bedrijf dat de ICT verzorgt. De bedrijven van Damstra kunnen daardoor sinds zondag niet meer bij de eigen gegevens.

Foto: Google Streetview

"Zaterdagavond kregen we berichten van collega's dat ze niet meer bij de gegevens konden en toen hebben we direct contact gezocht met Accent", zegt directeur Peter Meijlis van Damstra. "Het werd gauw duidelijk dat alles plat ligt."

De monteurs van het bedrijf kunnen hun werk gewoon doen, maar ze kunnen niet meer in de planning kijken. Het bedrijf kan niet meer in de digitale planning en werkvoorbereiding. "Voor vandaag wisten we nog wel waar de afspraken waren, dus iedereen kon wel aan het werk. De rest van de week wordt nog wel een punt. Storingswerk en afspraken bij woningbouw, verzorgingshuizen en particulieren staan bij onze digitaal in de boeken en daar kunnen we dus niet meer bij." Het bedrijf vraagt klanten dan ook om te bellen om hun afspraak door te geven.

Aan hoeveel schade er is, wil Meijlis nog niet eens denken. "Op de korte termijn kunnen we nog wel begrip van klanten krijgen, maar als het langer duurt, kunnen gewoon niet verder."

Wim Behage van Accent en Peter Meijlis van Damstra

Aanval

Naast Damstra zijn ook diverse andere Friese bedrijven en organisaties getroffen die de ICT bij automatiseringsbedrijf Accent uit Sneek hebben. "Er was een ongeautoriseerde activiteit in de systemen en we besloten om ze te sluiten om zo de activiteiten te stoppen en zo hebben we een mogelijke aanval afgeslagen. We zijn nu druk bezig om te kijken hoe we weer veilig online kunnen komen", zegt Wim Behage, commercieel directeur van Accent.

Er is geen data 'buit' gemaakt. "Doordat we direct actie ondernamen zijn we er op tijd bij geweest. Techneuten zijn dag en nacht de systemen aan het monitoren op dergelijk aanvallen." Dat is de laatste jaren met een kwart toegenomen. "Iedereen wordt aangevallen, dat gaat om personen, bedrijven en datacenter. Het is een dagelijkse bezigheid."

Met extern advies en hulp is het bedrijf bezige om weer in de lucht te gaan. "Dat wordt driedubbel gecontroleerd." Het onderzoek naar de hackaanval is nog gaande.

(Advertentie)
(Advertentie)