Verslagen reacties op overlijden Joop Mulder: "Joop Mulder was een icoon"

11 jan 2021 - 16:20

In de culturele wereld en op het eiland Terschelling zorgt het overlijden van Joop Mulder voor veel reacties. Hij was een icoon, uniek, inspirerend en verdient een standbeeld zeggen mensen die hem hebben gekend. In dit artikel een overzicht van de reacties.

In een extra lange uitzending van Fryslân Hjoed deze maandag ruim aandacht aan het overlijden van Joop Mulder.

Foto: ANP Foto

"Joop was een icoon." Dat zegt Siart Smit naar aanleiding van het overlijden van Joop Mulder, oud-directeur van Oerol. Smit nam het stokje van Mulder over en is sinds 2018 directeur van het Oerol Festival op Terschelling. "Joop was een inspirator op vele vlakken. Hij gaf iedereen de kans zich te ontwikkelen, hij is voor heel veel mensen belangrijk geweest in hun durf om te maken wat ze wilden maken." Ook van Terschelling komen verslagen reacties.

Smit kwam Mulder voor het eerst tegen toen hij als zakelijk leider bij Tryater aan de slag ging. "Gedurende de jaren groeide het contact. Joop kon als geen ander uitleggen waarom creativiteit belangrijk was. Ik denk dat we in de cultuurwereld allemaal schatplichtig aan hem zijn. Hij was een inspiratiebron voor velen. Een icoon in de cultuurwereld."

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Joop was een icoon in de cultuurwereld.

Siart Smit

Voor de troepen uit

In 2018 werd Smit de nieuwe algemeen directeur van Oerol, het locatiefestival op Terschelling dat door Mulder werd bedacht. Toch kon Mulder zijn 'kindje' wel loslaten, vertelt Smit. "Ik kreeg volop vertrouwen. Ik heb ook niet het gevoel gehad dat ik in zijn schoenen moest staan. Hij heeft een fantastisch fundament gelegd, waar ik op door mag werken. Oerol blijft een plek waar altijd vooruitgedacht wordt, waar we proberen voor de troepen uit te lopen."

Nog lang niet klaar

Mulder was 67 jaar toen hij overleed en had nog volop ideeën waarmee hij bezig was, weet Smit. "Joop was nog lang niet klaar. Hij had nog volop plannen. We kennen Joop als iemand die nooit opgeeft, dus er zou nog van alles gebeuren. Ik ben ervan overtuigd dat een aantal plannen door anderen zal worden opgepakt en uitgevoerd gaat worden, maar het is spijtig dat hij ze zelf niet af heeft kunnen maken."

Siart Smit over het overlijden van Joop Mulder

Sytse Schoustra

Hij heeft wel een standbeeld verdiend.

Sytse Schoustra

Ook vanaf het eiland Terschelling komen er veel verslagen reacties na het overlijden van Mulder. Eén van hen is Sytse Schoustra, oprichter van De Vrienden van Oerol. "De mooiste herinnering aan Joop is zijn lef en zijn visie. Joop was zijn tijd ver vooruit op cultuurgebied. Joop was een ziener. Zaken waar de meeste mensen nooit bij stilstonden, daar had hij al een idee over."

Ook de invloed van Mulder op het bedrijfsleven op het eiland is groot geweest. "Joop heeft enorm veel voor het eiland betekend. Hij heeft Terschelling op de kaart gezet. Jaren geleden, toen ik zelf in het hoofdbestuur zat, genereerde hij zo'n 200 arbeidsplaatsen met z'n festival. Het gemis is enorm. Ook de mens Joop wordt gemist. Hij stond voor iedereen klaar. Hij heeft wel een standbeeld verdiend."

(Advertentie)
(Advertentie)