Lockdown in Fryslân: "Ik verdien aardig, maar de gezelligheid is volledig weg"

Op het parkeerterrein aan de Prins Hendrikkade in Sneek staan drie auto's. Een vierde komt om kwart over twaalf net het terrein oprijden op deze vierde zaterdag van de strenge lockdown in Fryslân. Normaal is er op deze plaats rond deze tijd geen enkel plaatsje te vinden. Nu wel. De winkels zijn dicht en het centrum is zo goed als leeg. "Het is verschrikkelijk. Normaal is het echt veel drukker", zo zegt marktkoopman Wytze Meijer. "Het is diep triest."
Lockdown yn Fryslân
Op de markt staan deze zondag verspreid over net wat meer dan honderd meter zes kraampjes. Veel minder dan normaal. Dat heeft alles te maken met de coronacrisis. Marktkooplui die zelf ziek zijn, geweest zijn of er is ziekte bij de leveranciers. "En we moesten ons ook aanpassen aan de nieuwe regels van de gemeente. Zo moest er ruimte gemaakt worden voor de horeca om meer terrassen aan te leggen. En hoewel de horeca nu dicht is, zijn de regels nog hetzelfde", zo vertelt Meijer.
Hij mist de gezelligheid van zaterdag zeer. "De mensen die hier nu komen, doen dat heel doelmatig. Ze komen echt om wat te kopen en niet voor een praatje." Toch heeft Meijer niet te klagen over zijn verkoop. "Mensen komen nu ook naar mij toe omdat ze het in de supermarkten te druk vinden. Dan kopen ze hun brood liever op de markt in de buitenlucht."
Ik voel me eigenlijk wel een beetje schuldig dat ik de stad in ben gegaan
Winkelend publiek in Sneek
Neist de merk binne der yn it sintrum ek noch in hantsjefol minsken ûnderweis nei drogisterij of de bakker. En sa no en dan ris nei binnen sjen yn in winkel oft der net dochs ien is.
Naast de markt zijn er in het centrum ook nog een handjevol mensen onderweg naar drogisterij of de bakker. En zo nu en dan eens naar binnen kijken in een winkel of er toch niet iemand is. "Ik zag een mooi jasje hangen in de etalage dus zat even te turen hoe deze kledingwinkel de coronacrisis aanpakt", zo zegt Edwin Potters. "Ik voel me eigenlijk wel een beetje schuldig dat ik de stad in ben gegaan, maar ik kwam er achter dat mijn koffie op was en heb ook even shampoo nodig en dan ga je toch maar even."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Op de centrale in Leeuwarden is het zo mogelijk nog minder druk. Alleen bij de broodjeszaak komt er zo nu en dan eens iemand binnen. Maar de honderden parkeerplaatsen zijn deze zaterdag zo goed als leeg. De winkels zijn dicht, al zie je nu wel wat personeel binnen voor het ophalen van spullen.
Ook wordt er schoongemaakt, zo vertelt iemand van de mensen door de dichte deur van een electronicawinkel. De lege parkeerplaats wordt door jongeren gebruikt om te zien hoeveel lawaai hun auto kan maken, wanneer ze even flink gasgeven. Praten met de verslaggever, over wat ze hier doen nu de winkels dicht zijn, willen ze niet.
In het centrum van Drachten is het beeld anders. Op verschillende plekken in het centrum staat een rij voor de deur van winkels die wel open zijn. "Het valt me op hoeveel mensen hier nog op pad zijn", zo zegt Joop Huiberts. Hij en zijn vrouw Janneke wonen in het centrum van Drachten en als ze het vergelijken met eerder in de lockdown, dan is het gewoon druk. Janneke zegt: "Meestal gaan we even in de natuur te wandelen, maar vandaag waren we toch even in het centrum en het valt echt op hoeveel mensen er nog zijn."
Er zijn meer die even een wandelingetje maken door het centrum. Zo ook Helge en Tieneke. Ook hen valt op hoe druk het eigenlijk is. "Mensen zoeken wat gezelligheid op denk ik", zo zegt Tieneke. "Dat geldt ook voor ons. Wij wilden toch even een rondje maken." Helge: "Het is misschien wel druk, maar je ziet wel dat mensen zich aan de regels houden. Iedereen houdt afstand en draagt keurig een mondkapje, dus dan is het ook niet zo erg."
Met name de banketbakker in Drachten lijkt het druk te hebben. Er staat een rij voor de deur. Volgens een van de mensen in de rij is dat wel logisch. "Iedereen gaat even een blokje om en komt dan de bakker tegen. En dan wil je toch even wat lekkers bij de koffie hebben. Je moet toch wat om nog wat gezelligheid te krijgen in de lockdown."