Code oranje voor Fryslân: waarschuwing voor ijzel en gladheid

09 jan 2021 - 07:35

Het KNMI heeft voor de provincie Fryslân code oranje afgekondigd vanwege gladheid door ijzel. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die de weg op moeten. Het weerinstituut waarschuwt dan ook om het rij- en reisgedrag aan te passen.

Update: intussen is code oranje niet meer van toepassing, aan het einde van de ochtend heeft het KNMI de waarschuwing afgeschaald naar code geel

Foto: Omrop Fryslân

Weerman Piet Paulusma met het weerbericht van zaterdagochtend 8.00 uur

In het noorden hebben diverse voertuigen last ondervonden van de gladheid. Zo raakte een automobilist vrijdagavond van de N31 bij Leeuwarden. De bestuurder belandde via een verkeersbordje in de berm.

Zout weggespoeld

Veel Friese gemeenten zijn bezig met het strooien van zout. Volgens de gladheidsbestrijding van gemeente Waashoeke kan er door de regenbuien op sommige plekken niet genoeg zout meer op de wegen liggen. Met name klinkerwegen kunnen verraderlijk glad zijn.

Ook op andere plekken in het noorden en noordoosten van het land kan er lokaal ijzel zijn: voor Drenthe, Overijssel, Flevoland en Noord-Holland geldt sinds zaterdagochtend ook code oranje. Het KNMI verwacht dat de gladheid in de loop van de ochtend weer verdwijnt.

Trefwoorden: 
code oranje gladheid ijzel
(Advertentie)
(Advertentie)