Deskundige verwacht meer bevers in Fryslân

09 jan 2021 - 07:34

De Zoogdierenvereniging blijft hoop houden dat er meer bevers naar Fryslân komen. In 2014 vestigde zich een mannetje of een vrouwtje bij de Tsjûkemar en in 2017 kwam er noch eentje bij in de Makkumer Noordwaard. Daarna bleef het stil.

Saakkundigen ferwachtsje mear bevers yn Fryslân

In de jaren waarin die eerste bever bij de Tsjûkemar in Fryslân omzwierf, heeft dit beest een anderhalve meter hoge beverborg gebouwd, van zo'n zeven meter groot. Dat gebeurde met takken, maar ook met veel modder. Op die manier blijft het binnen lekker knus en warm, voor het geval het echt winter wordt.

Ieder jaar wordt de borg groter gemaakt en dat gebeurt vooral 's winters. In de zomer zwerft het beest veel over de Friese meren. Op verschillende plekken is goed te zien dat er een bever is losgegaan op de bomen en takken. De bast en ook de takken van de zachte boomsoorten worden opgegeten. En om er bij te kunnen komen, kunnen ze soms een boom naar beneden halen.

Vakantiewoning

De bever in Makkum blijft veel meer op één plek. Dit beest is namelijk te vinden langs de IJsselmeerkust in het natuurgebied van It Fryske Gea. Deze bever bouwt ook geen borg, maar heeft onder water een hol gemaakt. Omdat de waterkering hier heel breed is, kan dat geen kwaad. Maar mocht de bever daar aan beginnen op een meer kwetsbare plaats, dan wordt hij verjaagd. Het hol zit vlak tegenover een vakantiewoning op recreatiecentrum De Holle Poarte.

Deze boom bij Makkum is bewerkt door een bever - Foto: Omrop Fryslân

In Drenthe kan de bever zo nu en dan voor wat schade zorgen. Ook in andere delen van ons land worden de dieren weleens als plaag beschouwd. Zo ver is het in Fryslân nog niet, al heeft Harrie Bosma van de Zoogdierenvereniging wel hoop dat er nog enkele bevers bij komen. Want rondom Fryslân verschijnen steeds meer bevers. Vooral het Lauwersmeergebied en het Fochteloërveen kunnen geschikte gebieden zijn om zo Fryslân binnen te kunnen komen.

Harrie Bosma van de Zoogdiervereniging

(Advertentie)
(Advertentie)