2020 was het warmste jaar ooit in Europa, maar Friese natuur staat te springen om vorst

Een hittegolf in augustus en bakken regenwater in december: 2020 was het warmste jaar ooit in Europa, zo stelt het Europese weerinstituut Copernicus vast. Dat heeft niet alleen grote gevolgen voor de natuur, maar ook voor de onderhoudswerkzaamheden van Staatsbosbeheer. In natuurgebied Blaugerzen bij Akmarijp moet eigenlijk gemaaid worden om de weidevogels volgend voorjaar een mooi onderkomen te kunnen geven. Maar door al het water op de hei wordt het lastig om te maaien.
Waarmste jier ea metten
"Kijk, hier zie je wat ik bedoel", zegt boswachter Henk-Jan van der Veen van Staatsbosbeheer. Met grote, groene laarzen banjert hij door het water over de wei. Dat staat tot aan z'n enkels. Van der Veen loopt een stuk richting de horizon, maar blijft dan staan bij een groen, rietachtig plantje. "Dit is pitrus", zegt de boswachter, terwijl hij een bosje uit de grond trekt.
"Deze plant willen we weg hebben als het voorjaar begint, want dan kunnen weidevogels hier rustig broeden. Die vinden een kale vlakte beter dan allemaal planten er nog tussen." Om de kale vlakte te krijgen, moet er gemaaid worden. Daar is vorst voor nodig, want nu lopen de trekkers vast. De wei is te groot om alles met de hand te kunnen doen. "Het feit dat we hier niet kunnen maaien, daar lopen we vaker tegenaan de laatste jaren", zegt Van der Veen.
Pitrus bij Akmarijp © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De Blaugerzen bij Akmarijp: één groot zwembad
Afgelopen jaar was het met 11,7 graden gemiddeld 0,4 graden warmer dan in 2019. Dat was het oude recordjaar. 2014 blijft echter nog altijd het warmste Friese jaar ooit. Daar blijft 2020 nog met 0,1 graden onder zitten. Maar de laatste jaren zijn er wel allemaal records.
"Dat zegt dat we steeds meer extreme weersomstandigheden krijgen", zegt weerman Piet Paulusma. "Een hittegolf in augustus en bakken water in december, daar moet je dan aan denken. Maar dat betekent niet dat er nooit meer vorst komt, want we verwachten de komende maanden nog wel wat."
Voor Staatsbosbeheer komt dat goed uit; dan kunnen ze de wei klaarmaken voor het komend voorjaar.