Vrijdagmarkt over de oproer in de VS: "Zoiets kan hier ook gebeuren"

Het leek onbestaanbaar, maar het gebeurde wel: de bestorming van het Capitool, het centrum van de Amerikaanse democratie. Op de vraag of zoiets hier ook kan gebeuren, kwamen veel verschillende reacties. "Zoiets als in Amerika kan hier ook gebeuren. Hier hebben we ook van die kortkoppen!", dacht de poelier.
© Omrop Fryslân, René Koster
De poelier wees ook op de oproer met de jaarwisseling in sommige plaatsen. Anderen denken juist dat we hier veel te nuchter zijn en dat het niet in onze volksaard zit. "De mentaliteit hier is echt anders, hoor!"
Een ander noemde als voorbeeld van uitbarstingen hier de boerenprotesten waarbij bijvoorbeeld in Groningen de deur van het Provinciehuis werd geforceerd. Ook andere vormen van woede onder de bevolking zoals de toeslagenaffaire, de aardbevingen in Groningen en de steeds groter wordende verschillen tussen arm en rijk werden genoemd: zaken waar burgers boos om zijn. "Het is de frustratie van het niet gehoord worden. Dan roep je al gauw: ze doen maar wat, bij die overheid...".
Toch was de meerderheid van mening dat het hier nog wel zal meevallen. "Maar let op, de democratie hier kan ook kapot, natuurlijk!"
Verslaggever René Koster op de Leeuwarder vrijdagmarkt