Een marathon voor KiKa na overlijden neefje: "Zo kan ik iets doen"

08 jan 2021 - 13:45

De 26 hardlopers van Team Berend zamelen geld in voor stichting Kinderen Kankervrij door op 17 april mee te doen aan een marathon op Texel. Initiatiefnemer is Jan Willem Sietsma. Zijn neefje Berend is afgelopen jaar op 4-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Foto: Max Pixel

Toen het team begon, was er nog hoop dat Berend het zou overleven. "Berend is in maart, in het begin van de coronapandemie, ziek geworden. Hij was toen nog drie", vertelt Sietsma. "Wij zijn als familie natuurlijk altijd hoopvol geweest dat Berend beter zou worden. Hij werd behandeld in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Dat is voor mij ook de aanleiding geweest om me in te zetten voor KiKa. Zij waren één van de grote sponsoren om dat centrum te realiseren."

Machteloos aan de zijlijn

Het werd al snel duidelijk, zo zei zijn zus, dat het Prinses Máxima Centrum de beste plaats is om te zijn wanneer je een kind met kanker hebt. "Toen heb ik gedacht: ik probeer om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KiKa. Dan ga ik mijn eigen gezondheid vieren door een marathon te rennen. Ik stond voor mijn gevoel machteloos aan de zijlijn. Op deze manier kon ik toch nog wat doen."

Hardlopen kan een mogelijkheid zijn om je tranen mee te dragen.

Jan Willem Sietsma, initiatiefnemer van Team Berend

Na het overlijden van Berend aan de gevolgen van kanker, eind oktober, heeft de marathon voor Sietsma even op een laag pitje gestaan, vertelt hij. "Maar aan de andere kant heeft het ook flink bijgedragen aan het verwerken van het verdriet. Hardlopen kan ook een mogelijkheid zijn om je tranen mee te dragen. In die zin is het voor ons zelf, maar ook voor onze teamleden, een hele mooi manier om bezig te zijn, ook met de eigen gezondheid."

Wereldrecord op de loopband

Het team zelf is volgens Sietsma een 'gemêleerd' gezelsschap, maar er is één die eruit springt, aldus hem. "Voor haar was 42 kilometer niet genoeg. Hinke Schokker heeft het initiatief genomen, zij zei: "Kunnen we ook een wereldrecordpoging doen?" Ze gaat op 10 april, de zaterdag voor de marathon in Eastermar een aanval doen op het wereldrecord 100 kilometer op de loopband."

Dat wereldrecord staat op dit moment op zo'n 8,5 uren. "Het is een hele ambitieuze tijd, want dan moet je 2,5 marathon lopen in zo'n 8 uren. Dat is niet voor veel mensen weggelegd", aldus Sietsma.

Jan Willem Sietsma over #teamBerend

Mensen die Team Berend willen sponsoren, kunnen dat via de website van KiKa doen.

(Advertentie)
(Advertentie)