3.600 Friese zorgmedewerkers willen vaccin

08 jan 2021 - 13:04

Tot nu toe hebben zich ruim 3600 zorgmedewerkers gemeld voor een prik. Nog niet iedereen uit die groep is uitgenodigd door het RIVM. Inmiddels hebben 900 mensen aangegeven te willen helpen met het vaccinatieprogramma. GGD-directeur Margreet de Graaf: "Het is een grote operatie, maar we zijn trots dat we het kunnen doen."

GGD Fryslân - Foto: GGD Fryslân

De Friese ziekenhuizen zijn deze week begonnen met vaccineren. GGD Fryslân begint op donderdag 15 januari in het WTC Expo in Leeuwarden. Daar komen medewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, van de gehandicaptenzorg en van wijkverpleging en WMO.

In Fryslân zijn de afgelopen week 1.697 nieuwe besmettingen vastgesteld. In die groep waren bijna 400 tussen de 18 en 30 jaar oud. Dat is ruim een derde meer dan een week eerder. GGD Fryslân heeft duidelijke signalen dat de extra besmettingen een gevolg zijn van feestjes tijdens de jaarwisseling.

Terschelling

Een opvallend groot deel hiervan betreft jongeren op Terschelling. Hier bleken de afgelopen week 41 besmet. Volgens GGD Fryslân-directeur Margreet de Graaf heeft de jeugd elkaar opgezocht op het Waddeneiland. "Het is te verklaren. Zij hebben het meeste last van het isolement, maar het minste van het virus." De jongeren nemen dus bewust een risico. "Maar ze kunnen wel de ouderen besmetten. Daarom roep ik hen op tocht nog even vol te houden."

De afgelopen week zijn 234 zeventigplussers getroffen door het virus, een stijging van 11 procent. In verpleeg- en verzorgingshuizen raakten 105 bewoners besmet, net iets meer dan in de weken ervoor. Het aandeel van de groepen tussen 40 en 60 jaar daalde.

Britse variant

De besmettelijker Britse variant van het virus die vorige week bij een inwoner van Fryslân is geconstateerd, is niet verder aangetroffen in de provincie. Het is nog onduidelijk hoe deze persoon besmet is geraakt. "Een verband met Engeland is niet aangetroffen. We kunnen de bron nog niet vinden", verklaart De Graaf.

"We wachten op de uitslag van sequencing, dan duiken we in een monster om te zien hoe het 'dna' van het virus eruitziet. Dat is ingewikkelder dan gewoon positief of negatief."

Effect vaccinatie nog niet duidelijk

Het is nog steeds niet duidelijk of iemand die gevaccineerd is tegen het coronavirus anderen nog kan besmetten zonder zelf ziek te worden. De komende tijd moet hier meer helderheid over ontstaan. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe meer duidelijk wordt. "Iedere week leren wij weer meer en dan passen we onze strategie aan", legt De Graaf uit.

Het aantal tests nam de afgelopen week weer toe. Bij de zes Friese GGD-locaties lieten 11.204 mensen zich controleren, zo'n 500 meer dan een week eerder. Rondom de kerstdagen lieten vele minder mensen zich testen. "Er zijn nu gelukkig weer wat meer mensen die zich laten controleren", zegt De Graaf. "Ik hoop ook dat mensen zich blijven laten testen om verspreiding te voorkomen. Iedere persoon die in het ziekenhuis raakt, is een te veel."

Deze week is het overlijden van 17 mensen met het virus gemeld bij de GGD. Er waren acht nieuwe opnames in de Friese ziekenhuizen. In totaal liggen er op dit moment 102 coronapatiënten in het ziekenhuis in Fryslân. Dat aantal is nog nooit eerder zo hoog geweest.

Met de 1.697 positieve tests van deze week zijn nu 16.491 inwoners van Fryslân besmet geraakt met het coronavirus. Behalve op Terschelling (van 9 naar 41 positieve tests) nam het aantal besmettingen ook in voornamelijk Opsterland en Tytsjerksteradiel toe. In vijf gemeenten was sprake van een daling.

Kijk voor meer cijfers over het coronavirus op onze dossierpagina.

Trefwoorden: 
GGD Fryslân coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)