Van de Oldehove overstappen naar Oerol: namen van de nieuwe Arriva-treinen bekend

08 jan 2021 - 06:00

Van de Oldehove overstappen naar Oerol: het kan nu de nieuwe treinen van Arriva hun namen gekregen hebben. De nieuwe WINK-treinen van de vervoerder hebben alle achttien de naam gekregen van een favoriete bestemming in Fryslân of Groningen.

Foto: Arriva

De namen voor de nieuwe treinen zijn: Het Wad, d'Olle Grieze, Noar hoes, Museumspoorlijn STAR, Noorderzon, De Drie Gezusters, Westerwolde, Hongerige Wolf, Hangende Keukens, Oldehove, Holwerd aan Zee, Thús, Oerol, Reaklif, Alvestêdetocht, Zwarte Haan, De Slachte, Snitser Mar.

Vanaf november konden mensen hun favoriete bestemmingen doorgeven als naam voor de trein. Zo'n 3.000 mensen hebben daar gehoor aan gegeven, veel meer dan dat er in 2005 aan de oproep voor treinnamen meededen.

Uit die inzendingen koos de jury, bestaande uit Avine Fokkens, Fleur Gräper, Ben Woldering, Nynke de Jong, Joop Mulder en Evert van Dijk, 41 bestemmingen waar daarna op gestemd kon worden. De negen Friese namen die gekozen zijn, zijn: Oldehove, Holwerd aan Zee, Thús, Oerol, Reaklif, Alvestêdetocht, Zwarte Haan, De Slachte, Snitser Mar.

De bestemmingen zullen niet alleen aan de buitenkant van de treinen te zien zijn, maar ook aan de binnenkant wordt de bestemming gevisualiseerd. Ook worden er verhalen over de bestemmingen op het platform van Arriva geplaatst.

Het verbinden van mensen en bestemmingen

Anne Hettinga, juryvoorzitter en voorzitter van de raad van bestuur van Arriva, kijkt tevreden terug op het proces. "Het is mooi om te zien dat zo'n Namenwedstrijd mensen en bestemmingen met elkaar verbindt. Zo werd er bijvoorbeeld massaal gelobbyd om bepaalde favoriete bestemmingen op de trein te krijgen," zegt hij.

De nieuwe treinen worden met ingang van komend voorjaar in de dienstregeling ingezet.

(Advertentie)
(Advertentie)