Oud-FVD'er Maarten Goudzwaard op plek 4 van kandidatelijst JA21 bij verkiezingen

07 jan 2021 - 17:13

Maarten Goudzwaard uit Leeuwarden staat op de vierde plaats op de kandidatenlijst van de partij JA21 voor de Tweede Kamerverkiezingen. Goudzwaard is voorzitter van de Friese Statenfractie die zich afsplitste van Forum voor Democratie na de onrust binnen de partij.

Foto: Omrop Fryslân

JA21 is ook ontstaan na de commotie binnen Forum voor Democratie. Die partij raakte in opspraak na racistische, antisemitische en homofobe berichten van het bestuur van de jongerenafdeling. De voorzitter van die jongerenafdeling, Freek Jansen, stond op plek zeven van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Tal van politici verlieten de partij, onder wie Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. Zij hebben toen JA21 opgericht. JA staat voor Juiste Antwoord.

Een fractiegenoot van Goudzwaard in de Friese Staten, Erwin Jousma, staat juist voor Forum voor Democratie op de landelijke kandidatenlijst.

Peilingen geven JA21 twee zetels

De kandidatenlijst voor de verkiezingen wordt aangevoerd door Eerdmans. Nanninga wil de Tweede Kamer niet in, ze staat op plek 30 als lijstduwer. In de meest recente peilingen staat JA21 op twee zetels.

(Advertentie)
(Advertentie)