Wolf gezien in natuurgebied De Alde Feanen?

07 jan 2021 - 16:30

In natuurgebied De Alde Feanen is hoogstwaarschijnlijk een wolf gezien. Dat meldt It Fryske Gea, die er melding van heeft gedaan bij Provincie Fryslân. Een wildcamera van de natuurorganisatie heeft het dier gefilmd. Of het echt om een wolf gaat, moet nog worden onderzocht.

Wolf gezien in natuurgebied De Alde Feanen?

De wildcamera was maandag opgehangen en werd nog getest. Het apparaat heeft sensoren en reageert op beweging. Als er een dier voorbijkomt, begint het te filmen. "Dat gaat zo snel, dat je eerst erg twijfelt of het niet gewoon een hond is", zegt directeur Henk de Vries van It Fryske Gea.

"Om zeker te zijn, heeft de Zoogdiervereniging de beelden woensdagavond bekeken. Die bevestigden ons vermoeden: de wolf is in De Alde Feanen geweest", zegt De Vries. Om definitief uitsluitsel te krijgen, is er dna-materiaal nodig voor onderzoek. Daarom wordt er nog gezocht naar uitwerpselen van het dier.

Foto: It Fryske Gea

It Fryske Gea zegt dat de wolf welkom is, maar begrijpt de discussie over de veiligheid van schapen ook. Een aantal veehouders wil een hek om de provincie plaatsen, om wolven tegen te houden. De organisatie is zelf ook eigenaar van een schaapskudde.

De Vries: "Voor de veiligheid van onze schapen moeten wij een oplossing zoeken. Wij denken daarbij aan kooien in het land voor de overnachting van de schapen. Momenteel zijn de dieren in de schaapskooi en veilig voor de wolf. Maar wij zijn afgelopen herfst al wezen kijken bij onze collega's in Overijssel en Drenthe, hoe men daar de de schapen beschermt."

Pachters met schapen in De Alde Feanen zijn op de hoogte gebracht door It Fryske Gea.

Directeur Henk de Vries van It Fryske Gea

(Advertentie)
(Advertentie)