Vogelwacht gaat op zoek naar de ransuilen van Grou

07 jan 2021 - 14:17

Waar zijn de ransuilen? Dat is de grote vraag bij de vogelwacht van Grou. Al zeven jaar doen ze een wintertelling van de bijzondere vogels. Maar het is dit jaar stil in het dorp.

Op syk nei de hoarnulen fan Grou

Als een ware detective speurt Age Kleinhuis de bomen van Grou af, op zoek naar hoornuilen. De vogelman doet al jarenlang mee aan de telling, en weet dat een groepje bomen in het centrum van het dorp doorgaans een trekpleister is voor de dieren. "Een uil zoekt altijd een boom op die nog een beetje in blad staat, en hier staan een hulst en een spar en een grote conifeer." Vorige jaren zaten er wel eens 80 uilen op deze plek. Maar donderdagochtend is het stil.

De ransuilen zijn moeilijk te zien, omdat ze niet veel geluid maken, en zeer voorzichtig kunnen wegvliegen. Voor de beste aanwijzingen moet je dan ook niet omhoog kijken, maar naar de grond. Zoek de witte vogelpoep, en uilenballen.

Foto: ANP

Luister naar de zoektocht naar de ransuil

Maar in Grou lijkt het leeg, al de hele winter blijven de ransuilen weg. "Wij weten niet precies waar het aan ligt, we kunnen ze niet vinden." Ook uit andere delen van het dorp kwamen geen meldingen van de uil. "Ik denk zelf dat het komt omdat het niet helemaal winter is, dat ze niet bij elkaar komen." Daarnaast wordt er in het dorp gebouwd en afgebroken, dat zou de dieren volgens Kleinhuis kunnen afschrikken.

Kleinhuis hoopt dat mensen die in hun tuin een ransuil zien, alsnog een melding doen. Want alleen dan kan er een goed overzicht worden geamakt van hoe het met de soort gaat. En dat geldt niet alleen voor Grou, maar overal in Fryslân worden de bijzondere dieren geteld.

Foto: Omrop Fryslan

Luister naar een gesprek met Age Kleinhuis

Trefwoorden: 
natuur Grou ransuil
(Advertentie)
(Advertentie)