FNP roept initiatiefnemers wolvenraster op tot 'realiteitszin'

07 jan 2021 - 11:34

De provinciale fractie van de FNP roept de initiatiefnemers van een wolvenraster om Fryslân heen op tot 'realiteitszin'. Stichting Wolvenhek Fryslân wil met het raster, dat van het IJsselmeer tot het Lauwersmeer loopt, voorkomen dat de wolf zich in Fryslân vestigt.

Foto: Shutterstock

FNP-fractievoorzitter Sijbe Knol: "Wij dachten dat wij na de motie in Provinciale Staten om de wolf uit Fryslân te keren het dieptepunt wel hadden gehad. Niks is minder waar. Een hek van 150 kilometer lang dwars door het landschap, waar nog geen konijn of hert doorheen kan. Op deze manier maken wij van onze mooie en natuurrijke provincie een dierentuin."

De partij doet een appèl op de provincie om op geen enkele manier medewerking te verlenen aan het initiatief en wijst ook op Europese regelgeving die een dergelijk hek in de weg staat. Knol: "De uitvoerbaarheid is nul en om een ecosysteem met een hek zo te verstoren gaat elke realiteitszin te boven, zal de polarisatie versterken en een echte werkbare oplossing alleen maar in de weg staan."

Het hek moet door de Friese weilanden komen, door het land van boeren. De stichting wil met deze boeren in gesprek over het plan. Het plan wordt donderdagmiddag pas in zijn geheel gepresenteerd, maar er wordt nu al kritisch naar gekeken.

Juridisch niet houdbaar

Gedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) begrijpt de zorgen van stichting Wolvenhek Fryslân, maar volgens hem is het onmogelijk om een hek van 150 kilometer te realiseren. "Het is juridisch niet houdbaar." Europese wet- en regelgeving bepaalt dat de wolf een beschermde diersoort is in Nederland en Europa en die kan daarom niet aan de grenzen van Fryslân worden tegengehouden.

"Ook ecologisch gezien is het niet wenselijk." De wolf zou dan worden gekeerd met het raster, maar dat zou ook betekenen dat andere dieren het gebied niet meer in en uit kunnen. Het is voor individuele boeren wel mogelijk om een hek of raster om hun land te plaatsen, zegt Fokkinga. "Dat doet men ook in andere provincies."

Wolf gesignaleerd

Er is donderdag toevallig een wolf gesignaleerd in De Alde Feanen. Volgens Fokkinga is het aantal meldingen van schade in Fryslân op dit moment echter niet hoog. "Maar schade is schade. Er uit vanuit het Rijk een schadevergoeding. Voor ieder doorgebeten dier krijgen boeren een vergoeding." Fokkinga betwijfelt of een hek dan een betere oplossing is. "Maar wat de toekomst brengt, kan ik op dit moment nog niet zeggen.

FNP-fractievoorzitter Sijbe Knol

Gedeputeerde Klaas Fokkinga

(Advertentie)
(Advertentie)