Ondernemers maken zich grote zorgen nu reserves opraken

07 jan 2021 - 06:11

Ondernemers hebben grote zorgen over het voortbestaan van hun zaken wanneer de coronavergoedingen en regelingen aflopen. Ze verwachten faillissementen en werkloosheid in het tweede kwartaal van 2021. Het water staat sommige ondernemers nu al aan de lippen.

Undernimmers hawwe grutte soargen

Ondernemers in de horeca, cultuur, maar ook in de detailhandel verwachten moeilijke tijden. Wanneer de regelingen voor financieringen aflopen en als de huur weer volledig betaald moet worden, kan het in de lockdown niet meer uit.

De reserves zijn over een paar maanden op en zonder nieuwe afspraken met banken en verhuurders is het het einden van hun zaken. Tot die tijd kijken ze niet verder dan een dag vooruit om de moed niet te verliezen, zo zegt Evert-Jan van den Hoed van restaurants Roast en Kelder '65. "Maar na een paar maanden zullen we moeten kijken of het het nog waard is om ons nog dieper in de schulden te steken."

MKB Noord

Bij MKB Noord zijn de zorgen van de ondernemers bekend en die worden ook gedeeld. De laatste periode gaat in van de vergoeding voor de vaste lasten, de banken stoppen met het uitstellen van kredietaflossing en de belasting wil per 1 juli een betalingsregeling treffen met de ondernemers. Zo legt Joyce Walstra, voorzitter van MKB Noord uit.

"De economie is nog niet weer opgestart. Er wordt op dit moment niet op eigen kracht verdiend, maar de regelingen worden wel afgebouwd. Die combinatie maakt dat nu de klappen gaan komen."

Joyce Walstra, foarsitter fan MKB Noord

Starters

Voor startende ondernemers is het al helemaal moeilijk om het hoofd boven water te houden. Het was al een risico om met een winkel te beginnen in coronatijd; voor steun komen ze niet in aanmerking, omdat ze geen verlies in verhouding tot het jaar ervoor op kunnen geven. Zo heeft Patricia Panescu van Pip's Delicious sinds juni een winkel met plantaardige biologische producten en verkoopt ze ook warm eten. Ze moest al vijf keer haar zaak in Leeuwarden aanpassen aan de coronamaatregels. En ook al mag ze nog wel open zijn; klanten komen er bijna niet.

"De omzet is meer dan vijftig procent naar beneden gegaan en de kosten gaan wel door", vertelt Panescu. "Dat maakt het moeilijk om alle facturen te betalen. Dat kan ertoe leiden dat ik de deuren moet sluiten. Daar ben ik wel bang voor."

Voor starters komt er een regeling om ze te steunen, de zogenaamde 'corona-overbruggingslening'. Of Panescu daarvoor in aanmerking komt, is niet duidelijk. Als er wordt uitgegaan van een inkomen door een partner dan blijft ze tussen wal en schip vallen.

Startende ûndernimmer Patricia Panescu

(Advertentie)
(Advertentie)