Waddenfonds steunt aanpak van 'plastic soep' in de Waddenzee met 750.000 euro

06 jan 2021 - 16:09

Het Waddenfonds steekt 750.000 euro in het aanpakken van de zogenoemde 'plastic soep' in de Waddenzee. Daarmee moet in kaart worden gebracht hoe plastic stromen uit het Nederlandse binnenwater in de Waddenzee terecht komen en hoe dat er het beste weer uit kan worden gehaald. Ook moeten er milieuvriendelijke alternatieven komen voor plastic maaltijdbakjes en vissershandschoenen, die nu vaak in zee terechtkomen. In totaal gaat er zo'n 1,1 miljoen euro naar de projecten.

Foto: Nienke Dijkstra

Met het project 'Stop plastic van Stad naar Wad' doet het bedrijf Noria onderzoek naar de route die plastic uit het Groninger Reitdiep en de Eems Dollard aflegt naar het Waddengebied. Ook kijkt het naar hoe dat plastic het beste kan worden opgevangen, op een natuurvriendelijke manier. Het hele project kost bijna 640.000 euro, het Waddenfonds steunt met bijna 420.000 euro.

Het tweede project heeft de naam 'WadAfval van plastic soup naar groentesoep' en komt bij Stichting House of Design vandaan. Met het project worden afbreekbare 'biobased' producten ontwikkeld als alternatief voor plastic. Dan gaat het dus allereerst om alternatieven voor plastic bakjes en vissershandschoenen. Dit project kost bijna 500.000 euro, waarvan het Waddenfonds bijna 330.000 euro steunt.

Geert Boesjes van het Waddenfonds

(Advertentie)
(Advertentie)