Muziekindustrie nog lang last van crisis: "Een aantal mensen heeft nu vast werk en komt niet meer terug"

06 jan 2021 - 06:38

Het zal nog jaren duren voordat de muziekindustrie weer is hersteld van deze coronacrisis, denkt Andries van Wieren. Hij heeft een eigen managementbureau en ziet 2021 met niet al te veel vertrouwen tegemoet. Veel talent heeft intussen ander werk gevonden waarbij het nog maar de vraag is of die wel terugkomen. Een aantal zalen is failliet en internationale groepen blijven voorlopig weg, omdat tournees niet meer te verzekeren zijn. "We hebben naast De Falom een kantoor in Boedapest", zegt Van Wieren. "Daar is helemaal niets meer te doen."

In konsert - Foto: Shutterstock.com

Alles valt weg

Voor het publiek zal het muziekaanbod wel snel weer herstellen als iedereen is gevaccineerd, maar voor de industrie wordt het nog zwaar de komende jaren, zo verwacht Van Wieren. Dat begon al in maart vorig jaar, toen de eerste evenementen geschrapt werden. "Het zag eruit dat het een mooi jaar zou worden", vertelt Van Wieren. "Maar dat eindigde in maart. Daarmee eindigde voor ons ook de omzet en dat is heel zwaar. Zo eerlijk moet je zijn. Toen kwam de klap nog harder aan, want we hadden al veel dingen geregeld. Je maak zo veel kosten zoals posters en CD's en de promotie voor een evenement van een band. Maar die verdien je niet terug. Kosten heb je al gemaakt en bijna geen omzet meer. Dat was zweten. Maar de steun van de overheid was mooi."

Zwaar jaar

Maar de steun van de overheid geldt niet in alle landen. Van Wieren heeft vestigingen op meerdere locaties in de wereld. Dit jaar wordt dan ook spannend. "Vooral internationaal zal het lang duren voordat we weer los kunnen. In Boedapest is er gewoon helemaal geen geld voor de artiesten. Daar is dus helemaal niets te doen. Ik ben nu aan het werk om de mensen daar te onderhouden. Daar komt het op neer."

Maar niet alleen het kantoor heeft het zwaar, ook de bands merken de crisis nu. "Die hebben het heel moeilijk. Ze zitten hele dagen stil en hebben een Tozo-uitkering. Het is voor hen moeilijk, want de meesten zitten ook nog eens in Amsterdam. Daar is het leven sowieso al iets duurder. Als je dan helemaal niets binnen krijgt, wordt het lastig om de hypotheek te betalen. Zij doen daarom allemaal iets anders."

Niet meer terug

Dat iedereen iets anders doet om aan geld te komen, heeft een grote impact. "Ze hebben nu elke maand vast werk en dus ook een vast salaris. Nu zien ze daar de voordelen van en willen ze eigenlijk niet meer terug naar de muziekwereld. Daar vallen dus wat gaten."

Andries van Wieren van 3S Music Management over de lockdown

Veranderingen

Persoonlijk veranderde er ook veel in het leven van Van Wieren. "Ik ben 4 dagen per week in het onderwijs aan het werk. Van het podium naar een klas. Dat is weer even wennen. Ik heb een aantal mensen aan het werk, maar bijna allemaal doen ze wat anders. We houden het zo wel uit tot half 2022. Maar dat is moeilijk om te plannen. Ik heb een tijdje met de evenementen helemaal geen planning gemaakt, want je wist gewoon niet hoe het loopt. Nu hou ik rekening met het feit dat we vanaf juni wel weer iets doen. We moeten ergens rekening mee houden. Er moet iets gebeuren. En anders wordt het maar augustus", zegt Van Wieren vol vuur. "We hebben het nu ook al volgehouden. Kan het laatste stuk ook nog wel."

(Advertentie)
(Advertentie)