Zorg over mutatie coronavirus in het passend onderwijs

05 jan 2021 - 20:41

Bij scholen voor passend onderwijs maken ze zich grote zorgen over de gevolgen van de mutatie van het coronavirus. Deze zogenaamde 'Engelse variant' zou mogelijk ook voor veel besmettingen zorgen bij basisschoolkinderen. "Tot nu toe konden we zonder al te grote risico's open blijven, maar ik weet niet hoe het komt met deze nieuwe ontwikkeling", zo zegt directeur Freek Prins van SBO De Súdwester in Sneek.

Zorgen over nieuwe variant corona in passend onderwijs

Op de Súdwester zitten kinderen die niet zo makkelijk thuis onderwijs kunnen krijgen. Dat heeft te maken met een mogelijke beperking of met gedragsproblemen, maar soms ook met de thuissituatie. "Wij bieden de kinderen hier veel extra begeleiding en dat is thuis niet altijd mogelijk." Zo heeft elke groep meer dan een meester of juf en is er een volledig dagprogramma.

Om dat mogelijk te maken, wordt streng toegekeken op het naleven van de coronamaatregelen. Zo moeten de kinderen vaak handen wassen en hebben alle volwassenen een mondkapje voor. En tot nu toe hebben ze het coronavirus buiten de deur gehouden. "Er zijn op school zelfs geen besmettingen geweest, dus wij waren het ook niet eens met de sluiting van de scholen."

Het aantal kinderen dat na de kerstvakantie weer op school komt loopt iedere dag een beetje op. Op de eerste dag waren het er zo'n 60 kinderen en op dag twee waren dat al 80. Prins denkt dat het er aan het einde van de lockdown wel zo'n 125 kunnen zijn. "Veel ouders zitten thuis in de pijn. Helemaal met dit type kind valt het niet mee om ze thuis onderwijs te geven. Ik denk dus dat het oploopt, ondanks de berichten over de besmettelijkere variant van het coronavirus."

Maar over dat laatste heeft Prins zelf wel zorg. "De eerste tekenen zijn toch dat ook kinderen deze variant wat gemakkelijker oppikken en verspreiden. Dat zou natuurlijk heel slecht nieuws zijn. Ik ben bang dat dan ook de scholen voor deze bijzondere groepen dicht moeten en dat wordt een groot drama. Voor de kinderen, de ouders en voor ons. Dus ik hoop niet dat het zo ver komt."

(Advertentie)
(Advertentie)