Friese oceaanroeisters bijna op de helft van de Atlantische Oceaan

Het gaat goed met het team The Atlantic Dutchesses, dat de Atlantische Oceaan roeiend oversteekt. De vrouwen doen mee aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge, een 5.000 kilometer lange roeirace, waarvan ze al bijna 2.500 kilometer af hebben gelegd. De vier vrouwen, waaronder drie uit Fryslân, doen mee voor een goed doel: geld ophalen voor onderzoek naar hartkwalen bij vrouwen.
-
Op 12 december begon de reis van de Friese Iris Noordzij, Melissa Vooren en Renate de Backere en Marieke le Duc uit Zeeland op het Spaanse Canarische eiland La Gomera. De finishlijn is Antigua, in de Cariben.
De vrouwen zitten in de kop van het peloton. Ze zijn de zevende boot overall van de 21 die meedoen, en zijn de eersten in het vrouwenklassement. De zesde plaats, die ze eerder in de race ook innomen, is echter weer in zicht. Het leek alsof ze de strijd met de mannenbood Fitter for Planet zouden verliezen, maar de vrouwen hebben intussen de goede koers weer gevonden.

Het ging niet voor de wind

Hoewel de omstandigheden op dit moment goed zijn, hebben ze ook slecht weer en mindere omstandigheden gehad. Bij een stevige westenwind werden ze de afgelopen anderhalve week op sommige momenten bijna teruggeblazen.
Ook hebben ze twee keer het zogenoemde para-anker uit moeten gooien, dat betekent dat ze op die momenten stilliggen. Het kleine beetje dat ze dan vooruit kunnen komen, is de moeite niet waard. Over dat anker, en over de andere dingen die ze meemaken, vertellen ze in de vlogs die ze zo nu en dan doorsturen.
© Iris Noordzij
Het ritme dat de vrouwen aanhouden, is twee uren roeien en dan weer twee uren slapen en eten. Zo lossen ze elkaar af. Zwaar is het dus wel, de vrouwen zitten met z'n vieren op maar acht vierkante meter. Veel andere boten zien ze waarschijnlijk ook niet, zo zijn er bijvoorbeeld geen volgboten. Ze zijn van tevoren dan ook samen in training geweest en hebben mentale training gehad.
Toen ze begonnen, was de verwachte aankomst nog eind januari, maar op dit moment wordt de aankomst op begin februari geschat. Dat kan, als de omstandigheden anders worden, echter weer snel veranderen.
De Atlantic Dutchesses roeien voor het goede doel, Stichting Hart voor Vrouwen. Er is intussen meer dan 11.000 euro gedoneerd. Het streefbedrag was 10.000 euro.
De roeisters zijn hier te volgen en ze geven zelf ook updates op Facebook.