203 nieuwe besmettingen, lager dan dagelijkse gemiddelde (250)

05 jan 2021 - 15:31

In Fryslân zijn in de afgelopen 24 uur 203 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat meldt het RIVM. Dat zijn er 44 minder dan maandag, toen 247 gevallen werden gemeld. Het dagelijkse gemiddelde is de afgelopen week 250.

Het dagelijkse aantal besmettingen de afgelopen drie weken (zie je de grafiek niet goed, klik dan hier):

De meeste besmettingen zijn het afgelopen etmaal vastgesteld in de gemeente Súdwest-Fryslân, namelijk 42. Daarna komt Leeuwarden (33).

In Fryslân zijn in het afgelopen etmaal twee nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van corona, in de gemeenten Súdwest-Fryslân en Achtkarspelen. Geen enkele Fries belandde in het ziekenhuis met een coronabesmetting.

Het aantal besmettingen per gemeente (zie je de kaart niet goed, klik dan hier):

Geen effecten lockdown

Het aantal positieve coronatesten is afgelopen week met 16 procent gedaald, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet nog geen "overtuigende effecten van de lockdown" die op 15 december is ingegaan. In de afgelopen week kwamen 56.440 besmettingen aan het licht. Dat zijn er beduidend minder dan de 67.388 meldingen van een week eerder.

Het aantal afgenomen coronatesten daalde met ruim 70.000 tot 368.126. Het percentage positieve testen steeg echter van 13 procent tot 13,7 procent.

Het RIVM houdt rekening met de mogelijkheid dat mensen na de feestdagen "minder geneigd waren om zich te laten testen". Het zou echter ook kunnen dat de lockdown wél effect heeft en simpelweg minder mensen klachten hebben.

Kijk voor meer cijfers over het coronavirus op onze dossiersite.

Trefwoorden: 
RIVM coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)