Regeling Empatec komt onder financieel toezicht na miljoenentekort

05 jan 2021 - 17:05

De regeling tussen sociale werkvoorziener Empatec en zes Friese gemeenten komt onder preventief financieel toezicht van de provincie. De begroting had voor 15 december aangeleverd moeten worden, maar dat is niet gebeurd. Omdat de gemeenschappelijke regeling Fryslân-West, zoals het bestuur officieel heet, al sinds 2018 structureel te laat is met de stukken, kiest de provincie nu voor financieel toezicht.

-

Het toezicht houdt in dat de provincie het komende jaar betrokken blijft bij de regeling, en met de gemeenten om tafel gaat om ervoor te zorgen dat de financiële stukken van de sociale werkvoorziener eerder en op tijd bij de gemeenten en de provincie binnen komen.

"Als de stukken altijd te laat zijn, kun je ook niet goed meebesturen", legt gedeputeerde Sander de Rouwe uit. "Het zorgt voor veel zorgen en stress. Als zoiets één keer gebeurt, is dat niet zo erg, maar het mag zeker niet structureel gebeuren."

Empatec verzorgt in zes gemeenten de werkvoorziening voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat gaat om Súdwest-Fryslân, Harlingen. Waadhoeke, De Fryske Marren, Terschelling en Vlieland.

Werknemers van Empatec - Foto: Omrop Fryslân

Het sociale werkbedrijf had vorig jaar een tekort van vijf miljoen euro. Dat bedrag moest door de zes gemeenten bijgepast worden. Súdwest-Fryslân moest het meeste betalen, omdat die gemeente de meeste mensen aan het werk heeft bij Empatec. De gemeenteraad kondigde een paar weken geleden een raadsenquête aan over de financiële tekorten van de werkvoorziening.

Verbetering

Sander de Rouwe is kritisch over de gang van zaken bij Empatec, maar ziet ook mogelijkheden tot verbetering. "Het kan en moet beter, maar ik zie ook dat de bestuurders van de regeling en de mensen van Empatec zeer betrokken zijn en de problemen graag willen oplossen."

Voorzitter Boukje Tol van de gemeenschappelijke regeling wilde dinsdag niet reageren op de maatregel van de provincie.

Gedeputeerde Sander de Rouwer over het preventief financieel toezicht

Trefwoorden: 
tekort provincie toezicht Empatec
(Advertentie)
(Advertentie)