Start-ups in de coronaproblemen kunnen weer lening aanvragen

05 jan 2021 - 07:41

Start-ups die door de coronacrisis in de problemen raken, kunnen sinds deze week opnieuw aanspraak maken op een 'corona-overbruggingslening' (COL). Het is de tweede keer dat start-ups dat kunnen doen. Bij de eerste keer bleef er veel geld liggen, maar Rob Drees van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij denkt dat er wel veel behoefte is aan de leningen.

Foto: Pikrepo

Er werd wel veel aangevraagd in de eerste termijn, maar niet alles werd toegekend. "Er is zo'n 35 miljoen euro blijven liggen, dat is ongeveer tien procent", vertelt Drees. "Een groot deel viel buiten de doelgroep. Zo waren er veel ondernemingen waar al een probleem was voor de coronacrisis. En de regeling is vooral bedoeld om een overbrugging te slaan voor de bedrijven die echt door corona in de problemen zijn geraakt. Daar moest een duidelijk verband zijn."

Net buiten de boot

De COL is een aparte regeling voor start-ups. Zo'n aparte regeling is nodig, volgens Drees. "Alle maatregelen zijn gericht op bestaande ondernemingen." Veel regelingen waren ook geregeld via de banken. "Maar veel start-ups zitten net buiten alle selectiecriteria en vallen daardoor vaak buiten de boot. Ze zitten nog in de ontwikkeling van een product."

Start-ups belangrijk voor de toekomst

Het is wel heel belangrijk dat de start-ups worden geholpen. "Ze zijn de basis van de opbouw van de economie", legt Drees uit. "Daar ontstaan de nieuwe ideeën en nieuwe producten die de weg zijn naar de toekomst."

Hoeveel er wordt aangevraagd in deze tweede termijn, die tot eind juni duurt, vindt Drees lastig te voorspellen. "We hebben al een grote piek gehad, met name in het eerste deel van 2020. Maar met de tweede coronapiek en deze lockdown is het vel bij veel bedrijven weer van de botten. De aanvragen komen wel weer binnen, de behoefte is er zeker."

De leningen worden beschikbaar gesteld door de acht Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's). De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij van Drees is daar een van.

(Advertentie)
(Advertentie)