Ziekenhuis MCL begint woensdag met vaccineren: "Verwachten veel belangstelling"

05 jan 2021 - 08:26

In ziekenhuis MCL in Leeuwarden wordt woensdag toch begonnen met het inenten van medewerkers in de acute zorg. Dat meldt het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN). Er wordt begonnen met het vaccineren van medewerkers van de intensive care, de spoedeisende hulp en ambulancepersoneel.

Foto: Shutterstock

Uit een eerdere rondvraag langs de Friese ziekenhuizen door Omrop Fryslân, bleek dat er woensdag nog niet zou worden begonnen met het vaccineren, omdat er nog geen vaccins voor handen waren. Nu komen er toch vaccins tegen het coronavirus naar Leeuwarden. Woordvoerder Frits Mostert van het MCL kan nog niet zeggen om hoeveel vaccins het precies gaat. "Maar het is in ieder geval genoeg om mensen op de spoedeisende hulp, de intensive care en de coronaverpleegafdeling van een vaccin te voorzien."

Ook het UMCG in Groningen en het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen krijgen de vaccins. In Fryslân is bewust voor het MCL gekozen, zegt Mostert: "De ambulancemedewerkers gaan ook mee in deze vaccinatieronde. Er is voor gekozen om op één locatie in Fryslân te vaccineren." De andere kleinere ziekenhuizen volgen zo snel mogelijk, zegt het AZNN.

We hebben de indruk dat mensen die in de coronazorg werken eerder geneigd zijn om een vaccin te nemen. Ze zien wat het coronavirus met mensen kan doen.

Frits Mostert van het MCL

MCL-medewerkers die voor een vaccin in aamerking komen, kunnen zich dinsdag inschrijven. "Hoeveel het er precies zijn, daar heb ik nog geen goed beeld van", zegt Mostert. "Maar de verwachting is dat er veel belangstelling is. Het is altijd een keuze van de mensen zelf, maar we hebben de indruk dat mensen die in de coronazorg werken eerder geneigd zijn om een vaccin te nemen. Ze zien wat het coronavirus met mensen kan doen."

Vaccineren moet snel

Landelijk komen er 33.000 vaccins beschikbaar voor medewerkers in de acute zorgketen. Daarvan gaat 10,5 procent naar Noord-Nederland. Het vaccineren mag ook niet te lang duren. "Die vaccins moeten bij een zeer lage temperatuur worden bewaard. Als ze ontdooien, zijn ze beperkt houdbaar."

(Advertentie)
(Advertentie)