Schade door carbidkanon bij Jouster hotel groter; burgemeester Veenstra vol onbegrip

04 jan 2021 - 23:21

De schade bij hotel Anne-Klare in Joure is nog groter dan eerst werd gedacht. Op oudjaarsavond is daar een carbidkanon afgeschoten. Zo zijn niet alleen de ruiten eruit gevlogen, maar ook de kozijnen zijn volledig uit hun verband gescheurd. Verder moeten diverse apparaten, bijvoorbeeld een duur koffiezetapparaat en een sapcentrifuge, helemaal worden schoongemaakt omdat er kleine stukjes glas in zijn beland. Ook zijn na de knal met het carbidkanon de stoppen doorgeslagen, waardoor al het eten uit koelkasten en vrieskisten moet worden weggegooid.

Karbid op De Jouwer

Dat de groep mannen die op oudjaarsavond in Joure zoveel schade heeft veroorzaakt met het carbidkanon die schade wil vergoeden, daarmee is de zaak niet afgedaan. Dat zegt burgemeester Fred Veenstra van gemeente De Fryske Marren. Het kanon werd misschien niet met opzet afgevuurd, maar dat ze ermee door het dorp reden, kan niet zonder gevolgen blijven, vindt Veenstra. Hij doelt dan op de juridische kant van de zaak.

Veenstra heeft de beelden van de ontploffing ook bekeken. "Dan denk je, hoe dom kun je zijn om met zo'n carbidtank, zo'n grote giertank, hier door het dorp te rijden?" Hij vindt het goed dat de verdachten zich hebben gemeld: "Maar anders waren ze binnen een dag ook wel getraceerd, want er waren genoeg aanwijzingen die naar de daders zouden leiden."

Burgemeester Fred Veenstra

Volgens Veenstra is er sprake van een forse overtreding of zelfs een misdaad. "Hier is gevaar voor gebouwen en voor mensen tot stand gebracht, dat heeft natuurlijk wel gevolgen. Er is aangifte gedaan, die zal naar justitie gaan en justitie zal daar een besluit over moeten nemen. Dit is niet zomaar klaar."

Het zijn volwassen mannen die dit hebben gedaan, die moeten maar eens even op de blaren zitten.

Fred Veenstra, burgemeester van gemeente De Fryske Marren

Er lopen momenteel twee doneeracties naar aanleiding van het incident. Bij de eerste, specifiek bedoeld voor de eigenaars van het hotel, staat de teller op zo'n 2.000 euro. Na het voorval hoorde initiatiefneemster Coby Soolsma van verscheidene mensen dat ze iets wilden doen. "Er moest een donatieactie komen, zeiden mensen. Maar niemand ondernam actie, dus toen heb ik dat zelf maar gedaan."

Er loopt ook nog een tweede doneeractie. Bij de omschrijving staat: 'Allemaal jong geweest. Carbid akkefietje. De motivatie voor deze geldinzameling leest: "Na een vervelende inschattingsfout willen we de jongens die zichzelf hebben gemeld en staan voor de schade een hart onder de riem steken!! Elk weekend wordt er door het hele land van alles vernield en niemand is thuis. Deze jongens wel." Deze tweede actie heeft al bijna 24.000 euro aan donaties opgeleverd.

Foto: Martin de Jong Fotografie

Het lijkt erop dat veel mensen denken dat ook het geld van de tweede doneeractie regelrecht naar de eigenaars van hotel Anne-Klare gaat. Hoewel de verdachten hebben aangegeven dat ze de schade willen vergoeden, betekent het niet dat het volledige bedrag dat wordt opgehaald, automatisch wordt overgemaakt.

Burgemeester Veenstra begrijpt niet zo goed dat mensen geld geven voor de groep verdachten, onder het mom van 'goed dat jullie je hebben gemeld, dat doen echte mannen'. "Ik vind dat een heel bijzondere uitleg van deze situatie. Mijn naam staat niet bij de donateurs", zegt Veenstra. Hij heeft medelijden met de gedupeerde hoteleigenaars en andere mensen die schade hebben opgelopen. "Daar moeten we naar uitkijken en de mannen, het zijn volwassen mannen die dit hebben gedaan, moeten maar eens even op de blaren zitten."

Foto: De Vries Media

Eigenaar Anne-Klare Anker laat zien dat de schade groter is dan alleen het kapotte glas: de ruiten en scharnieren die eruit sprongen, de kapotte deuren, de isolatie die tevoorschijn kwam in één van de kamers na de explosie. In weer een andere kamer kwam bovendien de ventilatie uit het plafond vallen, vanwege de luchtdruk. "Bij ons thuis kwamen ook gesneden voegen uit het pand zelf zetten", zegt Anker. "Ik weet niet waar ze vandaan komen, maar ze liggen wel op de stoep van het pand, dus het moet ergens uitgeslagen zijn."

"Duizend scherven uit de bank gehaald"

Nog steeds vindt ze bij haar thuis overal glas. "Ik haal nog steeds duizend scherven uit de bank na drie keer te hebben gezogen", zegt ze. "Eerst was het nog een roes: niet te begrijpen, niet te bevatten." Maar intussen komt het besef beetje bij beetje. "Je moet door", zegt Anker, die nu net de eerste boekingen weer binnen heeft. "We hopen binnen twee weken toch weer een beetje op de rit te zijn."

Advocaat Bas Altena over wat de hoteleigenaren nu kunnen doen

(Advertentie)
(Advertentie)