Shorttrackers klagen over slecht ijs in weekenden; Thialf wil op zoek naar oorzaak

04 jan 2021 - 10:50

"Het lijkt wel of ze na de vrijdagmiddagborrel naar huis gaan", zegt Sjinkie Knegt over de ijsmeesters in Thialf na het Nederlands kampioenschap shorttrack. Volgens Knegt en andere shorttrackers is het ijs vooral in het weekend slecht en moet dat beter. Eerder was Sven Kramer ook al kritisch over de kwaliteit van het ijs op de 400 meterbaan in Heerenveen.

Sjinkie Knegt oer it iis

Volgens Knegt is er door de week niets aan de hand met het ijs op de shorttrackbaan. Sterker nog, het ijs is dan hartstikke goed. Maar in de weekenden is het niks. "Ik kan me er wel heel druk over maken. In het weekend is het waardeloos. Dat is al weken zo. Door de week is ons ijs echt heel goed en schaatsen we tijden die we op hooglandbanen als Salt Lake City en Calgary ook schaatsen."

Suzanne Schulting oer it iis

"Verre van top"

Ook Suzanne Schulting heeft vaak aangegeven dat de kwaliteit van het ijs beter moet. "Het ijs is niet zoals we zouden willen. Doordeweeks is beter en weekends is het verre van top. Maar goed, soms kun je er ook niks aan doen en moet je het doen met het ijs dat er ligt. Dat zijn wij shorttrackers ook aan gewend."

Ook Schulting vraagt zich af hoe het kan dat het ijs in het weekend minder is en stelt daarbij concrete vragen: "Komt dat dan doordat het weekend is en de ijsmeesters weekend hebben? Ik denk dat daar goed naar gekeken moet worden, want het kan dus wel. Want doordeweeks is het gewoon echt goed."

Foto: Orange Pictures

Knegt denkt dat er in het weekend minder aandacht zou zijn voor het ijs. "Ik weet niet wat er gebeurt, maar op vrijdagmiddag zitten ze waarschijnlijk allemaal aan de vrijdagmiddagborrel en draaien ze de knop om. En dan gaan ze het weekend in en sturen ze op zaterdagochtend een ijsmeester en die moet er iets van maken. En op zondagmorgen ook een ander en dan zit er maandag wel iemand die er verstand van heeft. En dan ligt er opeens een fantastische ijsvloer Dat moet in het weekend ook zo zijn."

Coach Jeroen Otter oer it iis

Het ijs is wisselend. Ik heb het gevoel dat het er tijdens de trainingen beter bij ligt dan tijdens de wedstrijden.

Bondscoach Jeroen Otter

Jeroen Otter is de bondscoach en is ook niet heel positief over het ijs. "Het ijs is wisselend. Ik heb het gevoel dat het er tijdens de trainingen beter bij ligt dan tijdens de wedstrijden. Het kan zijn dat er met trainingen meer gedweild wordt en meer of minder water gegooid wordt. Ik hoor dat er bij langebaan regelmatig geklaagd wordt. Maar aan de andere kant kun je daar simpelweg kijken naar de tijden en er worden nu veel pr's gereden. Er wordt snel gereden, dus dan denk je dat het er aardig bij ligt. Maar bij ons is het ijs inderdaad te wisselend."

Foto: Orange Pictures

Al langer bezig met het ijs

Het contact tussen de nationale shorttrackselectie en de ijsmeesters van Thialf verloopt via Bjorn de Laat van de KNSB. Het verbeteren van de ijsvloer bij wedstrijden wordt al langer aan gewerkt. "We zijn al anderhalf jaar bezig om het ijs te verbeteren en dat proces gaat de laatste maanden eigenlijk heel goed, maar dat is niet makkelijk", vertelt De Laat.

Daar sluit Marc Winters, directeur van Thialf, zich bij aan. Er is geen reden tot paniek, zo zegt hij. "Ze hoeven zich zeker geen zorgen te maken over gebrek aan aandacht voor het ijs. Die is voor shorttrack net zo groot als voor langebaan. De samenwerking tussen de KNSB en Thialf loopt op dat punt uitstekend."

Op zoek

Het shorttrackweekend begon zaterdag met de voorrondes en zondag waren de finales. Volgens Winters is er het hele weekend contact geweest over het ijs met de organisatie en is de temperatuur van het ijs ook nog een halve graad naar beneden gezet. "Er waren dan ook veel deelnemers die het ijs zondag super vonden. Waar Sjinkie op doelt, is dat hij het ijs in het weekeinde geregeld anders ervaart dan doordeweeks wanneer het ijs als goed wordt ervaren. We zullen dan ook nu met Sjinkie en anderen samen zoeken naar een eventueel te verklaren verschil in ervaring tussen de weekenden en andere dagen", vertelt Winters.

(Advertentie)
(Advertentie)