Afrit 12 naar centrum Heerenveen acht maanden dicht

In de nacht van maandag 4 op dinsdag 5 januari sluit Rijkswaterstaat de afrit A32 naar het centrum van Heerenveen (vanuit de richting van Wolvega) voor een dik halfjaar. De komende acht maanden wordt de afrit verlegd om ruimte te maken voor de nieuwe oprit in de richting van Leeuwarden. "We leggen een nieuwe infrastructuur aan om de verkeersdruk nu en in de toekomst aan te kunnen", zegt projectleider Klaas Kuperus uit naam van Rijkswaterstaat en de gemeente Heerenveen.
A32 by It Hearrenfean © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Rijkswaterstaat sluit afrit 12 in de nacht van 4 op 5 januari. De afrit blijft dus dicht tot na de zomer van 2021. "De huidige toerit richting Leeuwarden gaat eruit, we gaan hier een grote turborotonde aanleggen. Daardoor moet ook de afrit vanaf het zuiden omgelegd worden. Het verkeer loopt vast op de A32, daarom leggen we een nieuwe infrastructuur aan om die verkeersdruk nu en in de toekomst aan te kunnen."

Omleidingen

Verkeer richting het centrum van Heerenveen, bedrijventerrein IBF, De Knipe en Skoatterwâld-Noord moet dan omrijden. "De afrit gaat vanaf vannacht dicht. We leiden verkeer om via het klaverblad. Er zijn ook andere omleidingsroutes om het verkeer te spreiden."
Hoe er dan gereden moet worden, is goed te zien in dit filmpje:

Heerenveen Beter Bereikbaar

In november is al begonnen met het werk aan het viaduct bij de K.R. Poststraat, dat vier meter breder wordt. Daardoor is er ruimte voor een nieuwe invoegstrook voor verkeer richting Leeuwarden. Verkeer uit het centrum van Heerenveen vandaan kan in de nieuwe situatie meteen rechtsaf de snelweg op.
Het werk valt allemaal in het project Heerenveen Beter Bereikbaar, van gemeente Heerenveen, provincie Fryslân en Rijkswaterstaat. Het project is opgezet om overlast en verkeersdrukte aan te pakken. Op de website van Heerenveen Beter Bereikbaar is meer informatie te vinden.
Projectleider Klaas Kuperus van de gemeente Heerenveen