Friese mannen stellen teleur op NK shorttrack

03 jan 2021 - 16:53

De Friese shorttrackers hebben zich niet kunnen mengen in de strijd om de Nederlandse allroundtitel. De titel ging naar Dylan Hoogerwerf, die daarmee ook zeker is van een plaats in de selectie voor het Europees kampioenschap. Itzhak de Laat was daar al zeker van door zijn winst op de Invitation Cup.

Andere puntentelling

Voor het eerst is er dit NK een nieuwe puntentelling. Degene die aan het eind van het toernooi de meeste punten heeft, is Nederlands kampioen. Een rijder die de finale wint, krijgt 0 punten. De nummer twee krijgt 2 punten, de nummer drie 3 punten, de nummer vier 4 punten, de nummer vijf 5 punten, de nummer zes 6 punten en de nummer zeven 7 punten. Als je geen finale haalt, krijg je 7 punten.

Uitslag Nederlands kampioenschap shorttrack

1. Dylan Hoogerwerf 6 punten
2. Jens van 't Wout 10 punten
3. Friso Emons 11 punten
4. Sjinkie Knegt 12 punten
5. Melle van 't Wout 13 punten
6. Itzhak de Laat 15 punten
7. Bram Steenaart 18 punten
8. Jenning de Boo 18 punten
9. Daan Breeuwsma 18 punten
10. Niels Kingma 21 punten
11. Teun Boer 21 punten

500 meter

Op de kortste afstand kan Sjinkie Knegt in de finale net niet winnen: hij wordt tweede achter Dylan Hoogerwerf. Daarmee pakt hij twee punten voor het klassement. Jens en Melle van 't Wout worden derde en vierde. In de B-finale wint Itzhak de Laat, waardoor hij vijfde wordt en dus vijf punten pakt in het klassement.

Opvallend is dat Daan Breeuwsma in de halve finale wordt uitgeschakeld vanwege een tweede valse start. Hij mag daardoor geen finale rijden.

1.000 meter

Ook op de 1.000 meter zijn de druiven zuur voor Breeuwsma. Hij rijdt bijna de hele rit voorop, maar in de laatste bocht gaat de Akkrumer onderuit doordat hij zijn eigen voet aantikt en uit balans raakt. Breeuwsma wordt daardoor maar vijfde. Ook de andere Fries in de A-finale maakt geen indruk. Knegt wordt derde achter winnaar Friso Emons en de nummer twee Melle van 't Wout.

1.500 meter

Op de 1.500 meter ontbreekt Knegt in de A-finale, doordat hij in de halve finale een straf krijgt. Hij pakt daarmee het maximale aantal punten voor het klassement en doet daarom niet meer mee om de titel. De Laat, Breeuwsma en Jasper Brunsmann zijn de enige Friezen in de A-finale. Een overwinning zit er niet in voor een van de mannen. Jens van 't Wout wint de langste afstand voor Hoogerwerf, die door zijn tweede plaats zeker is van de Nederlandse titel. De Laat eindigt als derde op de 1.500 meter.

(Advertentie)
(Advertentie)