Schulting voor derde keer Nederlands allroundkampioen shorttrack

03 jan 2021 - 16:45

Suzanne Schulting is zondag voor de derde keer in haar carrière Nederlands kampioen allround shorttrack geworden. In Thialf liet de shorttrackster uit Tijnje niets heel van de concurrentie: ze wint de 500, 1.000 én 1.500 meter. De jonge Xandra Velzeboer en Selma Poutsma werden tweede en derde. Rianne de Vries uit Akkrum kwam niet verder dan de vijfde plaats.

Andere puntentelling

Voor het eerst is er dit NK een nieuwe puntentelling. Degene die aan het eind van het toernooi de meeste punten heeft, is Nederlands kampioen. Een rijder die de finale wint, krijgt 0 punten. De nummer twee krijgt 2 punten, de nummer drie 3 punten, de nummer vier 4 punten, de nummer vijf 5 punten, de nummer zes 6 punten en de nummer zeven 7 punten. Als je geen finale haalt, krijg je 7 punten.

Uitslag Nederlands kampioenschap shorttrack

1. Suzanne Schulting 0 punten
2. Xandra Velzeboer 8 punten
3. Selma Poutsma 9 punten
4. Gioya Lancee 11 punten
5. Rianne de Vries 17 punten
6. Georgie Dalrymple 18 punten
7. Yara van Kerkhof 18 punten
8. Diede van Oorschot 19 punten
9. Michelle Velzeboer 21 punten
Rianne de Vries met nummer twee in actie op het NK - Foto: Orange Pictures

500 meter

Suzanne Schulting geeft de koppositie in de finale op de 500 meter geen moment weg. Ze eindigt als eerste, al probeert Xandra Velzeboer het nog wel. Dat is niet genoeg, waardoor Velzeboer tweede wordt. Georgie Dalrymple en Selma Poutsma vallen beiden en worden vierde en vijfde. Gioya Lancee maakt het podium compleet en eindigt derde.

In de B-finale wint Rianne de Vries, waardoor ze zesde wordt op deze afstand.

1.000 meter

Op de 1.000 meter moet Schulting de strijd aangaan met Selma Poutsma, Xandra Velzeboer en Gioya Lancee. Spannend wordt het niet: Schulting wint makkelijk voor Poutsma, die in de strijd om de tweede plaats net te snel is voor Velzeboer. Het lukt Rianne de Vries niet op zich te plaatsen voor de A-finale. Ze wordt in de B-finale tweede achter Yara van Kerkhof, waardoor De Vries zes punten moet bijschrijven in het klassement.

Foto: Orange Pictures

1.500 meter

De 1.500 meter wordt, niet heel verrassend, ook een prooi voor Schulting. Alleen Poutsma kan haar in de eindfase volgen, maar die heeft geen antwoord op de versnelling die Schulting aan het eind plaatst. De Vries wordt vijfde.

(Advertentie)
(Advertentie)