Vrijwilligers Rode Kruis ingezet bij Covid-huis in Heerenveen

02 jan 2021 - 16:51

Bij het coronacentrum in Heerenveen worden vrijwilligers van het Rode Kruis ingezet op het verzorgend personeel te ondersteunen. Het personeel heeft het zo druk met de zorg dat ze niet meer toekomen aan persoonlijk contact met de mensen.

Frijwilligers Reade Krús ynset by Covid-hûs

Jeremy Meinsma is vrijwilliger bij het Rode Kruis en werkt sinds de kerst in het Covid-huis. "Normaal gesproken helpen wij bij evenementen als de Nijmeegse Vierdaagse. Het Rode Kruis is er voor noodhulp en met onze hulp kunnen we de zorg in het Covid-huis wat verlichten", zegt Meinsma.

De vrijwilligers drinken met de bewoners een kopje koffie, doen een spelletje of maken een praatje. Allemaal taken waar het zorgpersoneel niet aan toekomt, maar wat nou juist zo belangrijk is voor de mensen.

'Woon-leef-assistent'

Het verzorgend personeel is dan ook erg blij met de hulp van de vrijwilligers, zegt 'woon-leef-assistent' Janneke van Minnen. "Wij hebben natuurlijk niet veel tijd en niet veel personeel, dus dat komt voor ons gewoon heel goed uit." Ook voor de mensen in het huis is het mooi dat de vrijwilligers kunnen helpen.

"Wij merken gewoon dat het de bewoners ontzettend goed doet dat er meer mensen zijn. Er zijn meer sociale contacten. Mensen zijn heel eenzaam, dus dan is dat voor deze mensen heel mooi", zegt Van Minnen.

Vrijwilliger Jeremy (rechts) - Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Vrijwilliger Jeremy Meinsma & coördinator Janet Terpstra

Klusterhaad Eileen van Ligten sjocht dat it personiel mear ûntspannen is. "Ze kunnen er 's avonds nog wel van wakker liggen dat ze de tijd hebben gehad om iedereen de nodig zorg te geven, maar net niet toegekomen zijn aan dat beetje aandacht." De frijwilligers nimme de 'maklike' taken oer fan it soarchpersoniel, mar sa sjocht van Ligten dat net. "Het lijken misschien makkelijke taken, maar het zijn heel erg belangrijke taken om ook de aandacht aan de mensen te geven en daar de tijd voor te kunnen geven."

Clusterhoofd Eileen van Ligten ziet dat het personeel meer ontspannen is. "Ze kunnen er 's avonds nog wel van wakker liggen dat ze de tijd hebben gehad om iedereen de nodige zorg te geven, maar net niet zijn toegekomen aan dat beetje aandacht." De vrijwilligers nemen de 'makkelijke' taken over van het zorgpersoneel, maar zo ziet Van Ligten dat niet.

Beschermen

Voordat Jeremy het Covid-huis ingaat, moet hij beschermende kleding aandoen om zelf niet besmet te raken. De eerste keer dat hij er was, merkte hij toch een beetje spanning. "In het begin had ik wel even dat ik een keer slikken moest en me bij het eerste niesje wel zorgen begon te maken. Maar je voelt je wel veilig als je in het pak rondloopt. Het geeft een veilig gevoel", zegt hij.

Het Rode Kruis heeft een tijd geleden een oproep gedaan voor vrijwilligers voor onder andere dit soort projecten. Daar zijn 85 nieuwe vrijwilligers uitgekomen. Naast het coronacentrum in Heerenveen is er ook hulp in het Talmahûs in Feanwâlden. Vanaf volgende week komt het Visiohuis in Burgum er ook bij.

Clusterhoof Eileen van Ligten & woon-leef-assistent Janneke van Minnen

(Advertentie)
(Advertentie)