Omrop TIP: de bergrede van het vlakke land, deel 2

02 jan 2021 - 10:18

In de lente van 2020 werd de maatschappij verlamd door corona. Fryslân DOK bedacht de serie 'De bergrede van het vlakke land',over de wereld ná de coronacrisis. Nu het land in een lockdown zit, wordt deze serie nogmaals uitgezonden. Vandaag deel 2 met Theunis Piersma en Greet Andringa.

In deel twee laten Greet Andringa en Theunis Piersma hun gedachten en idealen dwalen over het vlakke land. Op een filmische manier probeert Fryslân DOK die visies te vangen en te verbeelden, onder het motto: 'Het land van morgen vraagt de moed van vandaag'.

Bart Kingma doet de interviews, Jan Bensliman en Albert Jensma het camerawerk. De interviews zijn ook te beluisteren als podcast, 'Fryslân DOK, ferhalen fan it flakke lân'. De tekst van de essays wordt gepubliceerd door het tijdschrift De Moanne.

Greet Andringa en Bart Kingma yn 'e tún - Foto: Omrop Fryslân

Greet Andringa is PRI-therapeut (Past Reality Integration). Haar uitgangspunt is: als je gedwongen wordt om stil te staan, ga dan ook écht even stilstaan. Haal adem en luister naar jezelf.

Andringa: "Vrijuit ademhalen, wat een genot! De lucht rustig in en uit je longen laten stromen. Zo gewoon, zo bij je vanaf het begin, dat je allang vergeten bent om daarbij stil te staan. In- en uitstromende lucht. Schonere lucht. En dat geeft hoop. Als je het een tandje minder doet, gewoon stilstaan en ademhalen, wordt je omgeving, de lucht, het water ook echt schoner. Het heeft zin en het is mogelijk."

Theunis Piersma is al veertig jaar bioloog. Als hoogleraar trekvogelecologie laat hij zich vaak horen over de achteruitgang van de weidevogels. Hij maakt zich grote zorgen over klimaatverandering. Theunis Piersma pleit in zijn 'bergrede' voor het vrij toegankelijk maken van oude wandelpaden in het boerenland: "Geïnspireerd door de 'public foodpaths' van de Britten, het 'allemansrecht' van de Zweden, en het Beerda-wandelpad door de weilanden van de Ruiterpolder bij IJlst, droom ik van een vrij Fryslân.

Theunis Piersma (l) en Bart Kingma - Foto: Omrop Fryslân

Waar het boerenland welkom en vriendelijk is, gezonde ruimte geeft aan mensen en ander leven. Waar we onszelf verbinden met natuur, met de grond, met de aarde. Een boerenland waar we met een gerust hart kunnen ademhalen (en dat een prima alternatief is voor buitenlandse vakanties). Weten jullie het nog, die troost van de natuur, het geluk van het één zijn met geluiden, kleuren en geuren? En willen we dan geen ruimte voor vrijende stelletjes in halve-meter-gras-met bloemen?"

Deel 2, Greet Andringa en Theunis Piersma op televisie:

  • Zaterdag 2 januari 2021, 15.30 uur, NPO2 (met Nederlandse ondertiteling)
  • Zondag 3 januari, 17.00 uur, Omrop Fryslân (ieder uur herhaald)

In deel één van 'De berchrede' Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog, en cultureel ondernemer Oeds Westerhof.

(Advertentie)
(Advertentie)