Zorgcentrum in Dronryp ontruimd na brand; drie gewonden

02 jan 2021 - 07:41

Bij een brand in zorgboerderij Herbergier in Dronryp zijn vrijdagnacht drie mensen gewond geraakt. Twee bewoners zijn in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De derde gewonde is de eigenaar van Herbergier, die met lichte klachten naar het ziekenhuis is gegaan. In de zorgboerderij in Dronryp wonen dementerende ouderen.

Soarchsintrum yn Dronryp ûntromme nei brân; trije ferwûnen

De brand ontstond rond 4.00 uur in een appartement op de eerste verdieping. Door de zware rookontwikkeling werden de twaalf bewoners snel geëvacueerd en opgevangen in een gebouw ernaast. Onder andere een traumahelikopter uit Amsterdam werd opgeroepen. De brand was snel onder controle. In de loop van de ochtend konden de bewoners terug naar hun appartementen.

Twee bewoners waren er zo ernstig aan toe dat ze onmiddellijk naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Een van hen ligt nog altijd in het ziekenhuis. De andere bewoner en de eigenaar mogen zaterdagmiddag weer naar huis.

Burgemeester Marga Waanders van gemeente Waadhoeke noemt het een "triest begin van het nieuwe jaar". Ze maakt zich veel zorgen over de bewoners die nu in het ziekenhuis liggen.

Waanders, die zaterdagochtend zelf in Dronryp was, had graag met de bewoners willen praten, maar omdat in eerste instantie werd gedacht dat een van de gewonde bewoners besmet was met het coronavirus, deed ze dat niet. "Dat leek me niet verstandig."

Personeel van de brandweer en ambulance dat met de veronderstelde covidpatiënt in contact was geweest, werd op de hoogte gebracht en in quarantaine geplaatst. Later bleek echter dat de bewoner al eerder corona had gehad en inmiddels alweer was genezen.

(Advertentie)
(Advertentie)