De Harmonie wil harten verwarmen met videokunst op gebouw

01 jan 2021 - 20:24

Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden wil alle inwoners van Fryslân opbeuren met een speciaal kunstwerk. De hele maand januari wordt het gebouw tot leven gebracht met een mediakunstproject van kunstenaar Frouke ten Velden.

Nieuw Jaar Nieuw Licht

Het kunstwerk - een doek van canvas - is prominent zichtbaar aan de buitenkant van het gebouw. De insteek is om harten te verwarmen. "Ik hoop dat alle mensen die eraan voorbij lopen er plezier aan beleven", zegt Ten Velden. "Dat ze het gevoel hebben dat De Harmonie nog leeft, dat er iets gebeurt op het gebied van cultuur en dat we nog aan elkaar denken." De schouwburg wil met het initiatief een signaal afgeven van hoop en inspiratie, dat er bovendien mooi uitziet.

Kunstenares Frouke ten Velden over het kunstwerk bij De Harmonie

It keunstwurk by De Harmonie - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Het gaat om twee mediakunstprojecties met als titel 'Canvas', waarbij De Harmonie als 'doek' het uitgangspunt is. "De Harmonie is even mijn canvas", omschrijft Ten Velden. "Ik ben aan het werk geweest met verf en heb animaties gemaakt die precies passen op de ramen van De Harmonie."

Vanaf nieuwjaarsdag is de eerste film iedere avond zichtbaar. De projecties hebben geen verhaallijn, waardoor het niet nog is om te blijven staan. Dat is ook niet de bedoeling in coronatijd. Het mooie is dat voorbijgangers steeds iets anders krijgen voorgeschoteld.

Het werk van mediakunstenaar Frouke ten Velden was eerder ook te zien bij onder meer het Van Gogh Museum, het Anne Frank-huis, het Fries Museum en Museum Princessehof.

(Advertentie)
(Advertentie)