Ina Sjerps als eerste vrouwelijke burgemeester naar Harlingen, de 'andere havenstad'

31 des 2020 - 17:16

De nieuwe burgemeester van Harlingen is sinds woensdag bekend: Ina Sjerps. Ze volgt Roel Sluiter op, die na negen jaar ophoudt. Sjerps (61) heeft al gewerkt in veel steden in Nederland, in 2018 was ze gemeentesecretaris in Rotterdam. Nu gaat de geboren Westfries naar de 'andere havenstad'. Ze noemt Harlingen de mooiste stad van Fryslân. Ze zegt ook 'dankbaar en vereerd' te zijn.

Ina Sjerps - Foto: Gemeente Harlingen

Rotterdam is een heel andere omgeving als gemeente Harlingen, waarin maar één stad ligt (Harlingen) en twee dorpen (Midlum en Wijnaldum). Verder is burgemeester-zijn nieuw voor haar, maar ze heeft er vertrouwen in: "Ik probeer me altijd zo goed mogelijk aan te passen. Ik zal in het begin zeker een fout maken, maar dat is menselijk."

Bovendien heeft ze in haar tijd als gemeentesecretaris in Rotterdam vijf burgemeesters meegemaakt. Sjerp zegt hierover: "Ik heb hiervan veel geleerd en ik probeer nu mijn eigen weg te vinden."

Havenstad

Ze woont nog in Den Haag, maar Sjerps en haar man hebben Harlingen 'uitgebreid' bezocht. De haven heeft een grote rol gespeeld in haar keuze om de nieuwe burgemeester te worden. Ze zegt: "Ik geniet altijd zo van de zee en het strand. Maakt niet uit of het regent, ik loop nog steeds langs de zee."

Strijd voor gelijkheid

De strijd voor gelijkheid is de rode draad door haar carrière. Daarom vindt ze het 'extra' leuk dat ze de eerste vrouwelijke burgemeester van Harlingen wordt. "Sociaaleconomisch ligt er in Harlingen een heel interessante opgave", zegt Sjerps.

Als de nominatie van Sjerps door de koning bekrachtigd wordt, is de verwachting dat Sjerps begin juni wordt beëdigd.

(Advertentie)
(Advertentie)