Jongeren willen de macht: partij JONG wil naar de Tweede Kamer

31 des 2020 - 15:52

Jacob de Groot uit Gaast omcirkelt 17 maart 2021 in zijn agenda. Op die dag zijn de Tweede Kamerverkiezingen en zijn partij JONG is één van de 89 geregistreerde partijen. Wat begon als een grap, zou zomaar eens een echt avontuur kunnen worden.

Tweede Kamer - Foto: Shutterstock.com

Het begon in 2016 in de nasleep van een badmintontoernooi in Makkum. Jacob de Groot uit Gaast filosofeerde met enkele vrienden over de politiek. "Ik wil best de politiek in", zei De Groot. "Maar alleen met mijn eigen partij." Over een paar maanden wordt dat misschien wel werkelijkheid.

In 2017 deed De Groot mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van Súdwest-Fryslân. De partij miste net één zetel. "We kwamen net honderd stemmen tekort." Wel hadden ze het goede concept en vanaf dat moment zou de partij snel groeien.

Een stem voor jonge mensen

Op de vraag waarom hij deze partij heeft opgezet, zei De Groot: "Ik denk dat de jonge mensen te weinig te zeggen hebben in de politiek." Er wonen bijna 5 miljoen jongeren (0 tot 25 jaar) in Nederland. "Politiek gaat over de toekomst van jonge mensen, toch? Opgerichte partijen hebben wel een jongerenafdeling, maar die hebben niet veel te zeggen."

Wat is belangrijk voor jongeren? Studeren, naar de kroeg gaan of je eerste huis kopen. Volgens De Groot is klimaat ook één van de belangrijkste punten. "De jongeren zijn de toekomst, dus het is ook belangrijk dat er nog een fijne omgeving om in te leven is voor de volgende generatie." Studieschuld en de huizenmarkt worden ook besproken. Tegenwoordig is het heel moeilijk om als starter een huis te kopen, omdat de prijzen zo hoog zijn.

Geen partijleider

Jacob is de oprichter van partij JONG, maar hij is niet de partijleider van de jonge partij. Daar heeft hij geen ambities voor. "Momenteel zit ik in de middenmoot, niet hoog, haha." De leider van de partij is de 19-jarige Jaron Tichelaar. Toch zou Jacob heel trots zijn als zijn partij op 17 maart een zetel krijgt in Den Haag. "Natuurlijk hoop ik dat we 1 of 2 zetels krijgen. Elke zetel is een bonus." Volgende week wordt de lijst van de partij bekendgemaakt.

Of hij over een paar jaar nog een positie heeft bij JONG blijft een vraagteken. "Ik ben al 27 jaar en dan ben ik niet meer 'echt' jong."

Jacob de Groot over Partij JONG

(Advertentie)
(Advertentie)