1.000 oliebollen voor ouderen ingezegend door de pastoor van Sneek

29 des 2020 - 17:19

"Het is bijzonder dat mensen weten dat er aan hen wordt gedacht, al is het maar met een oliebol die langs wordt gebracht", dat zegt pastoor Peter van der Weide van Sneek. Hij heeft dinsdag 1.000 oliebollen gezegend met wijwater. De oliebollen zijn gemaakt door bakkerij Venema Food en worden langs gebracht bij ouderen rondom Sneek.

Seinge oaljekoeken

"Ik spreek een kort gebed uit en dan zal ik de oliebollen zegenen. In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, amen. Goede God, vaak danken wij u voor Uw gave als we aan tafel gaan en samen gaan eten voor de vruchten van de aarde. In deze zaak worden miljoenen oliebollen gebakken waar mensen zich mee kunnen voeden en waardoor ze voelen: we doen iets samen," zo zegt pastoor Van der Weide van de Sint Antonius van Padua parochie.

Voor Staphan Venema is het nog een hele klus om alles klaar te krijgen. "Wij beginnen halverwege oktober en vanaf kerst is het alleen maar vers bakken. Deze oliebollen en appelbollen gaan naar de tehuizen voor de ouderen."

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

In het coronajaar naar de mensen toe

Het idee voor de oliebollen komt ook bij hem vandaan. "Wij sponsoren ieder jaar met Heel Sneek Zingt oliebollen voor de katholieke kerk. Dat kon niet doorgaan dit jaar, dus dachten wij: als we ze nu inzegenen en naar de tehuizen toebrengen. Dat vonden ze een prachtig idee."

Het gaat niet zozeer om de oliebollen, maar meer om het gebaar, geeft de pastoor aan. "Dat we zo dadelijk naar mensen toe gaan, naar tehuizen, verpleeghuizen en woningen waar oudere mensen wonen. Er kan niet zoveel in deze tijd, maar alleen al dat mensen ons even zien namens de kerk en de gemeenschap, dat doet goed," zegt Van der Weide.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries
(Advertentie)
(Advertentie)