Milieudefensie Leeuwarden wil geen huizen in De Hem vanwege weidevogels

Milieudefensie Leeuwarden is niet blij met de plannen van wethouder Hein de Haan om huizen te bouwen in De Him, zuidelijk van Leeuwarden. De lokale afdeling van de vereniging Milieudefensie wil juist dat er kruidenrijk gras komt, zo schrijven de leden in een brief.
In tsjirk siket yn in sleat nei fretten yn de Warkumerwaard © Omrop Fryslân, Remco de Vries
De Hounspolder is nog het enige gebied in de Zuidlanden waar ieder jaar veel weidevogels broeden, zo schrijft de afdeling. Toen de wijk Wiarda er kwam, hebben vrijwilligers alles op alles gezet om de grutto, kievit en tureluur te behouden.

Woningen

Wethouder De Haan heeft geschreven dat hij de Hounspolder wil koesteren. Maar, zo laat Milieudefensie Leeuwarden weten: "Als wethouder De Haan echt de Hounspolder wil koesteren en beschermen dan moeten er geen woningen komen in de Hem." Als er wel woningen komen, is het gebied volgens de afdeling verloren voor de weidevogels. Als er binnen 300 meter gebouwd wordt, komen er al minder vogels. En gebeurt dat binnen 50 meter, dan gaat de broedpopulatie verloren.
Milieudefensie Leeuwarden wil in plaats kruidenrijk gras aanleggen en dat de waterrecreant in de broedperiode over de Wirdumervaart omgeleid wordt.