300 vrijwilligers in Sexbierum en Pietersbierum in actie voor dorpscentrum

29 des 2020 - 07:49

Sexbierum en Pietersbierum zijn hard aan het werk om genoeg geld in te zamelen voor de bouw van een nieuw dorpscentrum. Dat moet een multifunctionele accommodatie (MFA) worden waarin dorpshuis, kerk- en gymnastiekzaal samen komen. De plannen bestaan al langer dan zeven jaar, maar zijn vorig jaar in een stroomversnelling gekomen.

Dorpshuis it Waed in Sexbierum - Foto: Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude

"Toen heeft de gemeente het omarmd", vertelt Jelle Jan Wissmann van het dorpsbelang. "Het draagvlak in het dorp is daarna enorm geworden. We hebben 300 vrijwilligers op papier die aan de slag wilden."

Ander werk door corona

Dorpsbelang heeft daarna werk gezocht voor iedereen die wilde meehelpen. "We doen nu in- en ompakwerk. De eerste maanden maakten we folderpakketjes, maar dat viel weg door de coronacrisis. Toen hebben we gesproken met het bedrijf uit Franeker waar we mee samenwerken. Ze hebben nu heel ander werk voor ons, bijvoorbeeld stickers plakken. Maar het is heel divers." Eerder kon dat nog in het huidige clubhuis, nu doen de meeste mensen het werk thuis.

In totaal is er zo'n 2,2 miljoen euro nodig. De dorpen tikken bijna de 2 miljoen aan. En zo'n 300 mensen willen dus helpen. "Er is absoluut behoefte aan de MFA", vertelt Wissmann. "Mensen willen graag dat het er komt. De een wil wel helpen bij het slopen, een ander wil schilderen en er zijn erbij die goed zijn met het papierwerk."

Mensen die hier samen voor strijden. Daar zit voor ons vooral de winst.

Jelle Jan Wissmann van dorpsbelang Sexbierum-Pietersbierum

Nog een paar ton is er nodig, dan kan het echt allemaal los. "Het gaat de goede kant op. Er moet nog wel iets gebeuren, maar een jaar geleden hadden we niet gedacht dat we nu al zo ver zouden zien." Dat het zo goed gaat met het inzamelen van geld is fijn, zegt Wissmann, maar niet eens het belangrijkste: "Het allermooiste is de gemeenschapszin die ontstaat. Mensen die hier samen voor strijden. Daar zit voor ons vooral de winst."

De hoop is dat de bouw van de multifunctionele accommodatie in 2021 kan beginnen.

(Advertentie)
(Advertentie)