Winterjassenactie voor thuislozen na één dag al groot succes

De winterjassenactie van het festival Welcome to the Village is een groot succes. Op de eerste dag (maandag, red.) dat mensen winterjassen konden inleveren bij het kantoor van het festival liep het storm.
In samenwerking met opvanginstantie Zienn helpt de festivalorganisatie op deze manier mensen die van de nachtopvang gebruik maken. Die hebben niet altijd de middelen om warme kleren te kopen. Dit jaar is het lastig voor Zienn om thuislozen van winterjassen te voorzien, omdat door de coronacrisis de banden met de textielleveranciers zo goed als stil kwamen te liggen.

'Wauw-factor'

"Fantastisch hè? Voor mij zit de grote wauw-factor wel in de hoeveelheid mensen die zijn langsgekomen. Iedereen die iets liefs wil doen", zegt Britt Wisman van de organisatie over het succes. "Er zijn echt prachtige spullen ingeleverd, er zijn ook supermooie schoenen ingeleverd, en skipakken en slaapzakken. We zijn er superblij mee."
Normaliter werkt het festival met mensen van Zienn die helpen met de opbouw van het festival. "We hebben nou niks te doen en vroegen wat kunnen we doen? En er blijkt dus een tekort aan winterjassen te zijn."

Niet alleen jassen

Er liggen stapels jassen, maar ook slaapzakken en truien. "Binnen een uur lag er al een ontzettend grote stapel. Het is zoveel, volgens mij moeten we door het hele land gaan brengen."
Britt Wisman van de organisatie
De actie is dinsdag ook nog van twaalf tot vijf uur. Het adres van het kantoor van Welcome to the Village is Zwettestraat 30 in Leeuwarden.