Welke Friese schaatsers hebben zich geplaatst voor de internationale toernooien?

28 des 2020 - 20:38

De nationale schaatstop heeft van zaterdag tot en met maandag gestreden voor startplekken voor de internationale wedstrijden. Dat leverde veel Friese winnaars op, maar natuurlijk ook verliezers. Hieronder een overzicht van de Friese schaatsers die zich hebben geplaatst voor de wereldbekers, het EK allround, het EK sprint en het WK afstanden.

Foto: Orange Pictures

Alle toernooien worden vanwege de coronacrisis gehouden in de schaatsbubbel in Heerenveen. De schaatsers uit binnen- en buitenland zitten vier weken lang in een hotel in Fryslân en mogen dan geen contact hebben met de buitenwereld.

De meeste tickets waren te verdelen voor de twee wereldbekerwedstrijden. Op alle afstanden, behalve de 5.000 meter bij de vrouwen en de 10.000 meter bij de mannen lagen vijf tickets klaar. Voor het WK afstanden waren op elke afstand drie tickets te bemachtigen.

Op de 1.000 en 5.000 meter moet Nederland het derde ticket echter nog wel veilig stellen bij de wereldbekers. Voor de 5.000 meter bij de vrouwen en 10.000 meter bij de mannen zijn maar twee tickets te verdienen.

Tot slot stonden er in Thialf ook nog twee tickets voor het EK sprint en twee tickets voor het EK allround op het spel. Hiervoor werden gecombineerd klassementen opgemaakt. De twee besten in die klassementen zijn zeker een startplek.

Foto: Orange Pictures

500 meter

Op de kortste sprintafstand zijn twee Friezinnen te bewonderen op het wereldkampioenschap. Femke Kok uit Nij Beets en Suzanne Schulting uit Heerenveen reden zich bij de beste vijf. Kok deed dat zelfs in de tweede tijd ooit in Thialf geschaatst. Michelle de Jong uit Rottum eindigde als vierde en mag naar de wereldbeker. Bij de mannen slaagde Jesper Hospes er niet in om zich te plaatsen voor de internationale toernooien. Hij werd zevende.

1.000 meter

Olympisch shorttrackkampioene Suzanne Schulting had ook op deze afstand succes. Ze reed een dik persoonlijk record en eindigde daarmee als derde. Dat is genoeg voor een startplek op het WK. Kok en Antoinette de Jong werden respectievelijk vierde en vijfde en mogen dus naar de wereldbekers. In het combiklassement van de 500 en 1.000 meter waren Kok en Schulting de twee besten. Dat leverde dan weer een startplek op het EK sprint op. Jutta Leerdam werd in dat klassement niet meegenomen, omdat zij zich met haar titel op het NK sprint al had geplaatst.

Bij de mannen was Jesper Hospes op de zeventiende plek de beste Fries. Hij kwam niet in aanmerking voor plaatsing voor het EK sprint.

Femke Kok en Ireen Wüst - Foto: Orange Pictures

De volledige wereldbekerselectie:

500 meter:

 • Mannen: Kai Verbij, Dai Dai N'tab, Ronald Mulder, Hein Otterspeer en Lennart Velema.
 • Vrouwen: Femke Kok, Jutta Leerdam, Suzanne Schulting, Michelle de Jong en Dione Voskamp.

1.000 meter:

 • Mannen: Thomas Krol, Kai Verbij, Wesley Dijs, Hein Otterspeer en Dai Dai N'tab.
 • Vrouwen: Jutta Leerdam, Jorien ter Mors, Suzanne Schulting, Femke Kok en Antoinette de Jong.

1.500 meter:

 • Mannen: Patrick Roest, Thomas Krol, Kjeld Nuis, Wesley Dijs en Louis Hollaar.
 • Vrouwen: Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Melissa Wijfje, Irene Schouten en Jorien ter Mors.

3.000 meter:

 • Vrouwen: Antoinette de Jong, Irene Schouten, Joy Beune, Reina Anema en Melissa Wijfje.

5.000 meter:

 • Mannen: Patrick Roest, Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Marwin Talsma en Marcel Bosker.

Op de beide wereldbekerwedstrijden worden geen 10.000 meter (mannen) en 5.000 meter (vrouwen) geschaatst.

1.500 meter

Ook op de 1.500 meter kwam het Friese succes van de vrouwen. Antoinette de Jong en Ireen Wüst mogen op het WK starten op deze afstand. Ze eindigden op het kwalificatietoernooi respectievelijk als eerste en tweede. Bij de mannen kwamen de Friezen niet in de buurt van plaatsing. Marwin Talsma was op de tiende plaats de beste Fries.

Talsma plaatste zich via een combiklassement, bestaande uit deze afstand en de 5.000 meter, echter wel voor het EK allround. De Grouster was een stuk sneller dan Sven Kramer, die daarmee buiten de boot voor de allround-tickets viel.

3.000 meter

Met een baanrecord stelde Antoinette de Jong zondag haar WK-ticket voor de 3.000 meter veilig. Ook Reina Anema uit Gorredijk, die vierde werd, heeft iets te vieren, want zij mag starten in de wereldbeker. Ireen Wüst werd teleurstellend achtste en heeft dus geen startplek. Daarmee verspeelde ze ook haar kans op een ticket voor het EK allround. De Jong was vanwege haar titel op het NK allround al zeker van een startplek.

Antoinette de Jong - Foto: Orange Pictures

EK allround & sprint

Sprint:

 • Mannen: Hein Otterspeer, Kai Verbij en Thomas Krol.
 • Vrouwen: Jutta Leerdam, Femke Kok en Suzanne Schulting.

Allround:

 • Mannen: Patrick Roest, Marcel Bosker en Marwin Talsma.
 • Vrouwen: Antoinette de Jong, Irene Schouten en Joy Beune.

Het EK allround & sprint is 16 en 17 januari in Thialf.

5.000 meter

Op de vijf kilometer had Sven Kramer wel succes. De meervoudig olympisch kampioen werd tweede en mag naar het WK. Dat geldt ook voor Jorrit Bergsma uit Aldeboarn, die derde werd. Nederland moet dat ticket op de wereldbekers echter nog wel veilig stellen. Marwin Talsma miste op enkele honderdsten die derde plaats en is dus veroordeeld tot de wereldbekers.

Bij de vrouwen was Reina Anema de enige Friese deelnemer. Het lukte haar niet om zich te plaatsen voor het WK en dat was een grote teleurstelling. De schaatsster, die ook als juf voor de klas staat, stond na afloop de pers met tranen in de ogen te woord.

10.000 meter

Op de langste afstand waren alleen twee tickets voor het WK te verdelen. Bergsma pakte daar één van. In een sensationele race tegen Patrick Roest was hij sneller dan het Nederlands record. Roest was echter nog sneller, waardoor het record op zijn naam komt.

Jorrit Bergsma - Foto: Orange Pictures

Een overzicht van de schaatsers op het WK afstanden:

500 meter:

 • Mannen: Kai Verbij, Dai Dai N'tab en Ronald Mulder.
 • Vrouwen: Femke Kok, Jutta Leerdam en Suzanne Schulting.

1.000 meter:

 • Mannen: Thomas Krol en Kai Verbij. *
 • Vrouwen: Jutta Leerdam, Jorien ter Mors en Suzanne Schulting.

1.500 meter:

 • Mannen: Patrick Roest, Thomas Krol en Kjeld Nuis.
 • Vrouwen: Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Melissa Wijfje.

3.000 meter:

 • Vrouwen: Antoinette de Jong, Irene Schouten en Joy Beune.

5.000 meter:

 • Mannen: Patrick Roest en Sven Kramer.*
 • Vrouwen: Irene Schouten en Carlijn Achtereekte.

10.000 meter:

 • Mannen: Patrick Roest en Jorrit Bergsma.

*Op de 1.000 en 5.000 meter heeft Nederland maar twee startplekken, maar mogelijk dat in de wereldbekerwedstrijden nog een derde ticket wordt verdiend. Dan gaan die naar Wesly Dijs op de 1.000 meter en Jorrit Bergsma op de 5.000 meter.

Het WK afstanden is 11 tot en met 14 februari in Thialf.

(Advertentie)
(Advertentie)