Handtekeningenactie tegen centralisering keukens van zorgaanbieder Patyna

28 des 2020 - 19:20

Er is onrust over de plannen van zorgaanbieder Patyna om de keukens van verschillende zorginstellingen te centraliseren. Patyna heeft 25 locaties in Fryslân waar zorg geboden wordt aan ouderen. Het keukenpersoneel is kortgeleden op de hoogte gebracht van de plannen. Imko Kimm, vriend van een bewoner, heeft een handtekenactie opgezet om de centralisering tegen te gaan.

Keukens Patyna

Het plan is om de keukens in de tehuizen te sluiten en daarvoor in de plaats een grote centrale keuken te realiseren in Bolsward. Dat schiet bij veel personeelsleden en bewoners in het verkeerde keelgat. De centralisatie zou ten koste gaan van de kwaliteit van het eten. Bovendien is het credo 'dichterbij de cliënt' volgens hen volstrekt niet van toepassing. Op Facebook zijn veel boze reacties op het voornemen te vinden.

In verschillende huizen van de zorgaanbieder weet het personeel zich geen raad met de plannen. De coronacrisis zorgt al voor veel druk, bewoners overlijden aan het virus en dan komt dit er ook nog bij. Dat kunnen ze er eigenlijk niet bij hebben, vertelt een medewerker aan Omrop Fryslân.

Wij als overig personeel moesten dit lezen in de krant. Nooit zijn wij op de hoogte gebracht door Patyna, we moesten dit zelf maar lezen.

Naam bekend bij de redactie van Omrop Fryslân

Een andere anonieme medewerker schrijft in een mail aan Omrop Fryslân dat alleen het keukenpersoneel is ingelicht. Andere medewerkers moesten het via de media horen.

"Wij als overig personeel moesten dit lezen in de krant. Nooit zijn wij op de hoogte gebracht door Patyna, we moesten dit zelf maar lezen.

Zie, het eten is echt een beleving, de geur die 's ochtends al door het huis gaat, het geluid van pannen, de koks die met alle liefde het eten klaar maakt voor de mensen en die graag wat extra's doen. De bewoners die bij elkaar aan tafel zitten en zien hoe hard de koks werken om een perfecte maaltijd voor de bewoners klaar te maken. Ook voor bewoners met Dementie is een eigen keuken heel belangrijk, deze doelgroep eet namelijk al slecht maar door het verse eten en alle zintuigelijke prikkels die ze hierdoor krijgen eten ze wel beter. Wanneer het eten van buiten uit komt en simpel weg even wordt opgewarmd zul je zien dat de mensen veel minder goed gaan eten wat uiteindelijk ook weer risico's kent."

Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Intussen is er een protestactie begonnen door Imko Kimm, een vriend van een bewoner. Hij heeft brieven naar bewoners van alle locaties gestuurd. Hij hoopt zo veel handtekeningen tegen de sluiting van de keukens te verzamelen. De man woont zelf niet in één van de betreffende locaties, maar trekt zich het verhaal van de koks en de bewoners aan.

Reacties van Patyna

Patyna is van plan 12 productiekeukens terug te brengen naar één en dat gaat ten koste van werkgelegenheid, zo laat de zorginstantie in een schriftelijk reactie weten. Ook de restaurants op de locaties krijgen een minder prominente rol wat betreft het klaarmaken van eten en maaltijden. Wel blijven de restaurants en huiskamers bestaan. De plannen zijn een voorgenomen besluit en worden nog voorgelegd aan de ondernemingsraad en de centrale cliëntenraad. Na het advies van beide organen zal de Raad van Bestuur een definitief besluit nemen.

De reorganisatie zal gevolgen hebben voor het keukenpersoneel. 'We streven ernaar om alle medewerkers die door deze ontwikkeling boventallig worden van werk naar werk begeleiden. Met de werknemersorganisaties zijn constructieve gesprekken gevoerd over een sociaal plan dat de sociale gevolgen van deze ontwikkeling moet opvangen', schrijft Patyna.

Het nieuwe concept van eten en drinken bestaat uit verschillende opties. Zo kunnen bewoners zelf het eten maken met begeleiding. Mensen kunnen ook een deel zelf maken en een deel bestellen of kant en klare maaltijden laten bezorgen.

Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Op Facebook heeft een medewerker van Patyna de zorgen gedeeld. Daar is op gereageerd door bewoners, familie en personeel. De namen zijn bekend bij de redactie van Omrop Fryslân.

- 'Er is een financieel probleem binnen Patyna en dat moet worden opgelost en personeel kost veel geld dus wanneer je daar op gaat bezuinigingen maak je snel grote stappen, scoren dus, maar wel over de rug van mensen die zich dagelijks keihard inzetten voor onze cliënt om er een feestje van te maken, van Mei Elkoar is ook helemaal geen sprake meer.'

- Ook dat stuk over de fusie en dat men alleen nog maar in geld denkt. Een grote logge organisatie. Waarbij men bovenin geen feeling meer heeft met de mensen op de werkvloer. Anders stond je nu toch met het schaamrood op de kaken lijkt me? Maar wie neemt verantwoordelijkheid? Het kastje of de muur?

- Men vergeet wel eens dat in mensgerichte sectoren de mensen zelf de aller belangrijkste standaard zijn van het waarborgen van kwaliteit. Anyway.. dat met die gaarkeuken.. ze snijden zich lelijk in de vingers. Respect voor je openhartigheid. Het zou fijn zijn als degene die radicale besluiten nemen eens echt luisteren naar de mensen die het werk moeten doen.

- Dit heb je uitstekend onder woorden gebracht! Ontzettend triest ook ,niet alleen voor jullie maar zeker ook voor de bewoners die het kleine beetje huiskamer gevoel met jullie prachtige open keuken kwijtraken. Steeds méér vereenzaming en isolement. Mei Elkoar mogen ze echt niet meer als bedrijfsvisie gebruiken want dat slaat nergens meer op. Schandalig hoe een hele personeelsgroep afgeschaft wordt zónder pardon! Waaronder ook mijn dochter Marleen die zich al 6jaar keihard inzet en emotioneel ook zéér betrokken is. Nogmaals respect voor jou terechte uiting en sterkte.

- Als bewoner vind ik het wel heel raar dat wij niet zijn ingelicht.

- Mijn moeder 92 geniet elke dag van t heerlijke eten wat haar word geserveerd, zoals ze zelf zegt alsof ik elke dag uit ga, zo lekker met liefde uitgeserveerd.. snap niet waar Patyna mee bezig is zo jammer..

- Cliënten zelf koken... dat zou goedkoper zijn, gezelliger wat erg om te lezen.. wat een afbraak procedure is dit....prima omschreven en de vinger op de juiste plek

- Geld geld daar draait het om helaas..

(Advertentie)
(Advertentie)