Werkdruk in verzorgingshuizen is hoog: "Het gaat met hangen en wurgen"

Door het hoge aantal coronapatiënten neemt de druk op de zorg voor ouderen toe. De werkdagen zijn lang en intensief, zorgpersoneel heeft zelf ook te maken met de ziekte en daar komen de feestdagen nog eens bovenop. En dat terwijl de grootste piek aan patiënten nog verwacht wordt. Zorginstellingen hebben het dan ook zwaar in deze periode. "We krijgen de roosters nog met hangen en wurgen rond," zegt John van Arnhem, directeur van zorginstelling Hof en Hiem. Deze zorginstelling heeft locaties in Sint Nicolaasga en in Lemmer, Balk en Joure.
Wurkdruk yn fersoargingstehuzen

Werkdruk bij zorginstelling

Sommige Veiligheidsregio's in Nederland, zoals Groningen en Twente, hebben de overheid al gevraagd om de inzet van het leger. Ze kunnen extra handen gebruiken, zo wordt gesteld in een brandbrief. Zo zorgwekkend is het hier nog niet, maar volgens een aantal zorginstellingen is het moeilijk om het werk aan te kunnen.
Omrop Fryslân heeft met meerdere instellingen (Alliade, Hof en Hiem, Noorderbreedte en Patyna) gebeld die het verhaal allemaal onderstrepen. "Het probleem is tweeledig," zo stelt John van Arnhem. "Aan de ene zijde heb je een ziekteverzuim dat hoger is dan normaal. Dat komt omdat mensen bij een test gelijk thuis moeten blijven. Daarnaast neemt het werk toe, omdat er meer maatregels zijn met de corona. Je kunt niet zomaar altijd bij iedereen binnen stappen. We zijn uiteraard blij met vrijwilligers, maar je moet ook niet zomaar iedereen overal in gaan zetten."
John van Arnhem van zorggroep Hof en Hiem
Zorginstelling Doniahiem in Sint Nicolaasga © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Inzet van het leger is in onze provincie nog niet nodig, maar verschillende zorginstellingen in Fryslân zijn al bezig met zware scenario's. Zo kan het zo zijn dat verlof in de toekomst wordt ingetrokken of dat er meer vrijwilligers nodig zijn. Dat is nog niet aan de orde, maar de verpleeghuizen bereiden zich er wel op voor. "Je moet met meerdere scenario's rekening houden," zegt Van Arnhem. "Het zwartste scenario is een corona-uitbraak. Dat wil niemand."
Bij Hof en Hiem zijn er al meerdere geweest. In Balk bij Talma Hiem en in Lemmer bij Suderigge sloeg het virus toe. "Dat heeft zo'n diepe impact op personeel. We hebben ze toen mentale begeleiding gegeven. Want het is niet zomaar wat als mensen wegvallen waar je al jaren mee werkt."