Minder mensen laten zich testen met feestdagen, GGD heeft zorgen over Oud en Nieuw

28 des 2020 - 09:15

De Friese GGD maakt zich zorgen over de kans op een explosieve groei van het aantal coronabesmettingen met Oud en Nieuw. Als één week na de kerstdagen veel mensen bij elkaar komen, kan het virus zich snel verspreiden. Dat zegt arts infectieziektebestrijding Everhard Hofstra van de GGD Fryslân. Het zou kunnen dat het aantal gemelde besmettingen de komende tijd lager ligt, omdat minder mensen zich laten testen. "Maar we moeten ons niet rijk rekenen."

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Een week geleden hebben de artsen hun zorgen uitgesproken over de kerstdagen, omdat ze bezorgd waren dat mensen met te grote groepen bij elkaar zouden zitten. Hoe dat is verlopen, weet Hofstra niet. "Dat is lastig om te zeggen. Al de hele epidemie kunnen we niet goed zien wat er achter de voordeur gebeurt", zegt Hofstra. "Daarom hebben we ook tips gegeven. Nu hopen we dat men zich eraan heeft gehouden en dat het effect heeft gehad."

Cijfers blijven hoog

De besmettingscijfers van de afgelopen dagen zagen er opnieuw niet goed uit: op eerste kerstdag meldde het RIVM 278 besmettingen in Fryslân, op tweede kerstdag 299 en zondag 229. Het gemiddelde van de afgelopen week ligt op 256. De zorgen bij de GGD zijn daarom nog lang niet weg. "Daar is het nog te vroeg voor."

Hofstra verwacht dat het RIVM maandag minder positieve testen meldt in Fryslân. Dat komt doordat mensen zich de afgelopen dagen minder lieten testen. "Tussen de 1.000 en 1.300 de afgelopen dagen, terwijl we eerder meer dan 2.000 testten. Maar per 100 testen vinden we nog wel steeds net zoveel positieve gevallen als eerst. De komende dagen gaan uitwijzen wat er werkelijk is gebeurd met de kerst."

Anders kan het best zijn dat het aantal besmettingen zich onnodig heeft verspreid.

Hofstra hoopt dat mensen zich ook bij milde klachten laten testen

De nieuwste lockdown is twee weken geleden ingegaan. Dat zou de komende dagen resultaten moeten opleveren, maar mogelijk zorgen de feestdagen voor een vertekend beeld. "We hopen dat we dat op een langere termijn kunnen zien. Maar oud en nieuw ligt precies een week na de kerst. Ook bij milde klachten moeten mensen zich laten testen. Want anders kan het best zijn dat het aantal besmettingen zich onnodig heeft verspreid."

Maandag weer overleg

In sommige regio's, waaronder ook Groningen, vragen ze om de inzet van het leger in verplegings- en verzorgingshuizen, omdat ze het anders niet kunnen redden. Of dat in Fryslân straks ook het geval is, weet Hofstra niet. "Maar ook hier hadden we veel positieven in de zorg de afgelopen week. Het is wel een teken aan de wand." In alle Friese zorgcentra bij elkaar werden de afgelopen week 61 besmettingen vastgesteld. De 25 veiligheidsregio's bespreken maandag het laatste nieuws.

(Advertentie)
(Advertentie)