Storm raast over: dansend dak tankstation, geknakte mast, omgewaaide bomen en wateroverlast

27 des 2020 - 16:10

Storm Bella raast over Fryslân. Het is de eerste storm van deze winter. Vlieland kreeg als eerste met Bella te maken, daar was het zondag vanaf 3.00 uur al windkracht 9. Het KNMI heeft voor heel Nederland code geel afgegeven. Uit meerdere plekken in Fryslân komen meldingen van stormschade. De Meldkamer Noord-Nederland heeft zo'n 50 meldingen gekregen van stormschade.

Harde wind in Harlingen

Bella zorgt de hele zondagochtend voor een harde wind: er zijn zware windstoten, van 80 tot 110 kilometer per uur. Vooral op de Wadden en rondom het IJsselmeer staat een stormachtige wind, met windstoten die oplopen tot windkracht 12. Boven land kunnen vlagen voorkomen van windkracht 8 of 9.

Wetterskip Fryslân neemt maatregelen, want de wind kan voor hogere waterstanden zorgen. Meerdere gemalen in de provincie staan aan om water af te voeren naar de Waddenzee.

Schademeldingen door de hele provincie

Op de A31 bij Dronryp is de brandweer al vier keer in actie geweest om bomen van de snelweg te halen. In Leeuwarden staat het water hoog in de grachten en stromen de kades onder. Bij de McDonald's in Joure is een mast van 15 meter bovenin geknakt. Delen van de mast zijn naar beneden gevallen.

In Kollumerzwaag zorgde de harde wind ervoor dat het dak van het tankstation aan de Foarwei begon te 'dansen'. De dakconstructie ging gevaarlijk op en neer. De politie heeft de omgeving afgezet met linten en de weg afgesloten voor het doorgaande verkeer.

Golfjend dak tankstasjon

Vanmiddag wordt het rustiger, zegt Piet Paulusma

In Stiens waaide een deel van het dak van een appartementencomplex los, in Joure gebeurde hetzelfde bij een botenbedrijf. In Harlingen sloeg een reclamevlag door een raam, in Oudwoude is de kerstboom van het dorp gesneuveld. Verder zijn in onder andere Folsgare, Ternaard en Dokkum meldingen gedaan van stormschade.

Code geel geldt in Fryslân tot 15.00 uur.

(Advertentie)
(Advertentie)