Omrop TIP: Bergrede van het vlakke land, deel 1

Hoe gaat de maatschappij der na de coronacrisis uitzien? In de serie 'De bergrede van het vlakke land' geeft Fryslân DOK het woord aan mensen die een perspectief formuleren.
It lân fan moarn freget de moed fan hjoed © Omrop Fryslân
Dit voorjaar verlamde de coronacrisis onze maatschappij. Nu, aan het einde van 2020, zit het land zelfs in een volledige lockdown. Welke inzichten komen boven in deze opgelegde stilte? Wat moet anders en beter?
Programmamakker Bart Kingma © Omrop Fryslân
Met 'De bergrede van het vlakke land' begon Fryslân DOK in mei 2020 een nieuwe serie om antwoorden op die vragen te vinden. Programmamakers Bart Kingma en Albert Jensma maakten samen met cameraman Jan Bensliman een serie documentaires met een 8-tal schrijvers aan de 'bergrede'. Elk schrijft zijn deel dat wijst in een richting, onder het motto: 'Het land van morgen vraagt de moed van vandaag'. Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog en cultureel ondernemer Oeds Westerhof bijten het spits af. In een essay ordenen zij hun gedachten over de toekomst.
Ineke van Gent, boargemaster Skiermûntseach © Omrop Fryslân

Ineke van Gent

Ineke van Gent is Grien Links-politica en sinds 2017 burgemeester van Schiermonnikoog. In haar betoog heeft ze het over eerlijk delen: "Ik verlang naar een schone solidaire wereld, met coronamedicijn, waar we elkaar het beste gunnen en waar we willen delen. Laat ons inzien dat we wellicht een pas op de plaats moeten maken. Dat we moeten inzien dat alles hebben, alles opeisen, alles vanzelfsprekend vinden, alles, alles, alles, alles... niet de manier is waar we gelukkig van worden en voorbijgaat aan de kern van ons bestaan.'
Oeds Westerhof © Omrop Fryslân

Oeds Westerhof

Oeds Westerhof is cultureel ondernemer. Hij was actief in LF Culturele Hoofdstad 2018. In zijn bijdrage aan 'de bergrede' pleit hij voor een basisinkomen voor iedereen: "Laten we beginnen met het weerbaar maken van mensen. Laten we iedereen de zekerheid geven dat er morgen geld is om eten, huis, zorg en persoonlijke ontwikkeling te betalen. Door ruime zekerheid te bieden voor de meest basale zaken, beperken we risico's op onnodig leed en ruzie. Dat kan geregeld worden door een basisinkomen of dat kan door een nieuw belastingstelsel met, zo nodig, negatieve belasting. Sinds Rutger Bregman het basisinkomen 'Gratis Geld voor Iedereen' heeft genoemd, lijkt het me slimmer om het te zoeken in het belastingstelsel. Hetzelfde effect, minder weerstand."
Fryslân DOK 'De berchrede fan it flakke lân diel 1' is earder útstjoerd op 16 maaie 2020.
Sneon 26 desimber NPO2 13.10 oere (Nederlânsk ûndertitele, werhelling 27 desimber 13.10 oere)
Snein 27 desimber Omrop Fryslân 17.00 oere (Nederlânsk ûndertitele, werhelling alle oeren)