Vrachtwagenchauffeur Bas heeft nieuwe doelstelling: "Voor oud en nieuw thuis"

25 des 2020 - 16:42

Vrachtwagenchauffeur Bas Groeneveld, die werkt voor Boonstra transport uit Haulerwijk, staat nog altijd met zijn vrachtauto vast in Engeland. Samen met duizenden collega's wil hij naar het Europese vasteland toe, maar dat lukt nog niet. De grenzen waren dicht vanwege een mutatie van het coronavirus die in Engeland is aangetroffen. Sinds woensdag kunnen chauffeurs met een negatieve test toch de pont of trein nemen. Maar dat duurt lang, en de procedures zijn niet allemaal even duidelijk.

De rige mei frachtweinen - Foto: Bas Groeneveld

Bij Omrop Fryslân volgen wij al een paar dagen het verhaal van Bas. Donderdag was hij vijf kilometer verder dan de dag ervoor, en ook vrijdag zit de gang er niet echt in. "Ik ben weer vijf of tien kilometer opgeschoten, maar het is niet helemaal duidelijk hoe nu verder. Er staat politie bij een stoplicht, en als dat stoplicht op groen gaat, mogen er een aantal vrachtwagens naar het volgende blok. Waarschijnlijk worden we daar getest op corona, en hopelijk ben je dan negatief zodat je weer verder kan naar een volgend blok. Niemand heeft informatie over hoe het precies zit, dus dat is afwachten."

Brits leger

Er zijn berichten dat het leger ingezet wordt om een oplossing te vinden, nu de chauffeurs allemaal een coronatest moeten doen. "Ik heb ook gehoord dat het leger ingezet gaat worden, maar ik heb geen idee hoe dat in zijn werk gaat. Of ze een plek hebben waar iedereen getest wordt, of dat ze langskomen om iedereen in de auto te testen, ik weet het niet. Het lijkt wel of niemand het weet."

Vrachtwagenchauffeur Bas Groeneveld zit nog altijd vast in Engeland

Eerder deze week hoopte de vrachtwagenchauffeur nog dat hij met kerst thuis zou zijn. "Er staat nog zo'n 40 kilometer voor me denk ik aan file. Aangezien er maar mondjesmaat vrachtwagens worden doorgelaten, hoop ik nu dat ik tijdens oud & nieuw thuis ben. Dat is de nieuwe doelstelling."

Eten en drinken

Tot die tijd hoopt Groeneveld met name dat hij genoeg eten en drinken op voorraad heeft. "Met wat ik nu heb kan ik het nog wel rekken tot morgen, maar dan kan ik alleen eten als ik heel erg honger heb. Hopelijk regelen ze wat, dat ze eten langsbrengen of dat we ergens wat kunnen kopen. Maar ook daar hoor je niks over. Er zijn hier wel twee mensen langs geweest, die op eigen houtje wat spullen hebben uitgedeeld. Dat is heel lief, maar op lange termijn red je het daar ook niet mee."

(Advertentie)
(Advertentie)