Ondernemers in lockdown: "Het is vreemd, niet hoe je eigenlijk wilt werken"

24 des 2020 - 16:52

Normaal gesproken hebben ze met de kerstdagen het restaurant vol en moeten ze heen en weer rennen om iedereen het eten te brengen. Badmeester Keimpe in Balk heeft het dit jaar echter niet minder druk.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Het restaurant was natuurlijk al langer dicht dan de andere bedrijven die vorige week ineens dicht moesten. Volgens Kira Boekelman valt de tweede periode die ze dicht moesten dan ook minder zwaar. "De eerste keer zaten we in het voorseizoen, dan zie je dat het buiten prachtig weer is. Van die maanden moeten we het eigenlijk hebben. We zijn een seizoenbedrijf, dus dat is heel belangrijk. Tegelijkertijd is de winter ook veel rustiger vergeleken met de zomermaanden, dus we zijn wel wat gewend qua rust. Maar we vinden het heel jammer dat we nu dicht zijn."

Veel is er deze winter dan ook niet te beleven bij Badmeester Keimpe, ze zijn maar twee keer open. "We hebben ons nu bewust gericht op de sinterklaas- en kerstweekenden. Dat is voor het team natuurlijk ook wel mooi, het is heel leuk om weer echt lekker bezig te zijn en weer in contact te komen met alle gasten.

Undernimmers yn lockdown: Badmeester Keimpe

Flyeren

Voor op het menu met deze kerstdagen, heeft het restaurant voor een reeks delicatessen gekozen. De logistieke vraagstukken waren daar ook reden toe. "Zo nu en dan zit er nog een receptje bij dat het nog even in de oven moet, maar voor de rest is het helemaal klaar. Het is makkelijk voor de mensen die het aannemen."

Juist in deze tijden vindt Boekelman het mooi om zoiets te hebben om over na te denken. "Je hebt anders helemaal niets meer te doen hier. Je bent dus veel aan het schoonmaken en nieuwe plannen aan het maken voor de zomer. Dat is mooi om te doen, maar het is ook mooi dat er écht even wat gebeurt. Dat je even in contact komt met de gasten, dat je weer een beetje innovatief wordt in de dingen die je doet." En weer met het team samenkomen. "Dan voel je het enthousiasme weer. We hebben geflyerd met het team, dan denk je: yes, we zijn er weer. Dat is wel heel belangrijk."

Boven verwachting druk

Boekelman vertelt dat het, vaak ook door al dat flyeren, boven verwachting druk is. Het restaurant is donderdag al begonnen met bezorgen, en gaat tot en met zondag door. "Gisteren heb ik alleen maar in de logistiek en de planning gezeten, dus dat is ook even een ander verhaal dan de tafels inrichten, zoals we dat meestal doen. Je moet nu een route maken, en wie rijdt waar. Het is weer iets anders, een hele beleving."

Verslaggever Johanna Brinkman met Kira Boekelman van Badmeester Keimpe

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Joy Smit werkt in de keuken. Volgens haar gaan vooral de gerookte palingen snel de deur uit. "Paling is natuurlijk waar wij een beetje bekend om staan. Onze chef-kok rookt die zelf." Maar ook de andere bestellingen gaan snel. "Dat wordt wel inpakken de komende dagen", zegt ze. Ze zijn dan ook al druk bezig. "We zijn bezig met de voorbereidingen, alles klaarmaken. Alvast voor vandaag alles inpakken. Vooral voorbereiden voor de hele Kerst, eigenlijk."

De muziek gaat aan

Dat er weer wat te doen is, daar is ze blij mee. "Het is gewoon heel fijn om weer iets te doen, om hier weer even aan het werk te zijn. Anders raak je ook zo vervreemd van elkaar. Het is heel leuk om dit weer even te doen."

Ek chef-kok Daan van den Brule denkt er op die manier over. "We hebben natuurlijk een paar weken stilgezeten, dus het is wel lekker om weer iets te doen." En wanneer de kerstmuziek aan gaat, dan zit de sfeer er helemaal in. "Dat hoort er wel een beetje bij, als je met Kerst werkt", zegt Smit lachend.

"Het is heel gek natuurlijk, het is niet hoe je zou willen werken", zegt Smit. "Maar goed, dat kan helaas niet. Dan is dit een heel leuk alternatief, dat je alsnog eventjes met z'n allen bezig bent."

Verslaggever Johanna Brinkman bij Badmeester Keimpe

(Advertentie)
(Advertentie)