Gebouw Bernlef beklad met 'Fuck alle Friezen': "Gewoon heel teleurstellend"

24 des 2020 - 14:25

Het pand van de Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen is in de nacht van woensdag op donderdag met graffiti beklad met de tekst 'Fuck alle Friezen'. Daaronder staat 'FCG', een afkorting van de Groninger voetbalclub FC Groningen. "Na zo'n leuke actie die zo goed geslaagd was, en die zo 'verbroederend' was, krijg je dit op je neus gedrukt. Dat is gewoon heel teleurstellend", aldus Lucas van der Veer, de voorzitter van de studentenvereniging.

Foto: Thymo Baak

Het vandalisme komt twee dagen nadat de studentenvereniging meer dan 2.650 euro heeft opgehaald voor de Groninger Voedselbank, en het Fries volkslied op de Martinitoren werd gespeeld. Ook de tegenactie van TikTok Tammo was een succes, hij kreeg veel reacties op zijn oprop om 'Bûter, brea en griene tsiis' in het Gronings te zeggen. Ook hij haalde veel geld op, intussen staat de teller van zijn doneeractie voor Voedselbank Leeuwarden op meer dan 2.800 euro.

Over het algemeen waren de reacties helemaal niet negatief, vertelt Van der Veer. "Het was eigenlijk allemaal best heel positief, op een paar kleine grapjes tussendoor na. En toen we op weg waren naar de Martinitoren werden we ook uitscholden door één man, maar dat was alles in principe."

Het geeft een beetje een zure nasmaak, maar dat mag niet wegnemen van het moois dat we hebben gedaan.

Lucas van der Veer, voorzitter van Bernlef

Dat voor de rest iedereen positief was, is volgens Van der Veer dan ook wat zo mooi was aan de actie. "Ik ben nog altijd heel blij met hoe de actie is gegaan, en met alle steun die we hebben gekregen. Dat zoiets erachter vandaan is gekomen, geeft een beetje een zure nasmaak, maar dat mag niet wegnemen van het moois dat we hebben gedaan."

De vereniging heeft donderdagochtend bij de politie aangifte van vandalisme gedaan.

Lucas van der Veer, voorzitter van studentenvereniging Bernlef

(Advertentie)
(Advertentie)