Antoinette de Jong: "De spanning zit er wel op"

24 des 2020 - 09:15

Antoinette de Jong maakt zich klaar voor het WKKT. Dat staat voor het Wereldkampioenschap Kwalificatietoernooi. Het toernooi dat tussen kerst en oud en nieuw plaatsvindt, is traditioneel gezien het toernooi waarbij er veel op het spel staat voor de schaatsers. Ook nu is dat het geval. De Jong heeft zich wel geplaatst voor het EK allround, maar ze wil natuurlijk meer. Afgelopen jaar ging dat mis tijdens hetzelfde toernooi. "Daardoor zit er wel meer spanning op."

Foto: Orange Pictures

Een beetje druk is er inmiddels wel vanaf. In november werd Antoinette de Jong Nederlands kampioen allround en daardoor is ze in ieder geval al verzekerd van een plekje op het Europees kampioenschap allround. "Dat scheelt natuurlijk wel. Dan weet je in ieder geval dat je één van de belangrijkste toernooien mag rijden. Maar ik wil meer."

Zo kan ze zich ook plaatsen voor twee wereldbekers en voor het Wereldkampioenschap afstanden in februari. "Het doel is om me voor de 1500 en 3000 meter te plaatsen." Of beter gezegd: "Dan ben ik tevreden."

"Dat wil ik niet weer"

Afgelopen seizoen sloot De Jong het seizoen mooi af met een bronzen medaille op het WK allround in Hamar. Maar daarvoor ging het even mis. Op het NK afstanden plaatste ze zich net niet voor het EK en WK afstanden. Op de 3000 meter kwam ze zelfs maar drie honderdsten tekort. "Dat zit nog wel achter in mijn hoofd. Dat neem je toch mee. Dat wil ik echt niet weer."

De Jong mocht toen wel meedoen aan de ploegenachtervolging. "Een Jan Coopmans (bondscoach, red.) kan dan wel zeggen dat het ook mooi is dat ik dat kan rijden, maar tijdens zo'n WK-afstandentoernooi loop je dan toch met een chagrijnig gezicht rond. Daar is niets aan."

Vier van de vijf afstanden

Maar het vertrouwen in een goede afloop is deze keer groot. "De vorm lijkt goed, het vertrouwen zit wel goed. Ja, ik heb er wel zin in." De Jong zal de 500 meter niet rijden. "Nee, daar heb ik me net voor afgemeld. Maar dat ik die niet rijd, zegt verder niets hoor." Ze doet wel mee aan de 1000, de 1500, de 3000 en de 5000 meter. Al kijkt ze vooral naar de twee middelste afstanden. "Op de 1500 en de 3000 meter moet het gebeuren. Als ik mij niet plaats voor die afstanden, dan ben ik echt niet tevreden."

Wat staat er op het programma en welke tickets zijn er te verdelen?

  • EK allround (16-17 januari): de eerste twee schaatsers over een klassement van de 1500 meter en de 3000 meter bij de vrouwen en de 5000 meter bij de mannen plaatsen zich voor het EK allround. Antoinette de Jong en Patrick Roest hebben zich op het NK Allround al geplaatst;
  • EK sprint (16-17 januari): de eerste twee over een klassement van de 500 meter en de 1000 meter plaatsen zich voor het EK allround. Jutta Leerdam en Hein Otterspeer hebben zich op het NK Sprint al geplaatst;
  • Twee World Cups (22-24 en 29-31 januari): de beste vijf op iedere afstand plaatsen zich voor de wereldbekers. Alleen de 5000 meter voor de vrouwen en de 10.000 meter voor de mannen worden niet verreden op de wereldbekers;
  • WK afstanden (11-14 februari): de beste drie op iedere afstand plaatsen zich voor het WK. Alleen op de 1000 meter en 5000 meter bij de mannen moet Nederland op de wereldbekers nog een derde WK-ticket afdwingen.

Alle wedstrijden worden in het Thialfstadion gehouden.

(Advertentie)
(Advertentie)